PROJEKAT “MIROVNO OBRAZOVANJE”: ODRŽANA RADIONICA “KOMUNIKACIJA, STEREOTIPI I PREDRASUDE”

Profesorica Elmana Cerić je u petak, 27. novembra 2020, s učenicima IV1 razreda naše škole održala online radionicu “Komunikacija, stereotipi i predrasude”. Akcenat radionice stavljen je na dvije snažne i široko rasprostranjene predrasude, a to su predrasude prema LGBT populaciji i prema nošenju burke.

 

Jesmo li hrabri priznati da imamo predrasude? Šta podrazumijeva sloboda? Jesu li sva temeljna ljudska prava jednaka? Ko se krije iza čega? Kako izaći iz etnocentrične perspektive? Zašto nam je jačanje interkulturalnih kompetencija važno? – samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo na ovoj radionici. Naši učenici prepoznali su značaj diskutiranja o ovoj temi i iznijeli su svoja promišljanja i stavove.  

 

Radionica je održana u okviru projekta “Mirovno obrazovanje”. Aktivnosti u okviru ovog projekta započete su na Međunarodni dan mira, 21. septembra 2020, a dio su većeg projekta kojeg realiziraju USAID i PRO-Budućnost u saradnji sa CRS-om. Projekat je odobrio MONKS i provodi se u više srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je poticanje i jačanje interkulturalnog i međureligijskog razumijevanja učenika, kreiranje kulture mira i nenasilja, razvijanje senzibiliteta učenika za globalne i lokalne probleme, kao i njihove socijalne i komunikacijske vještine općenito.

 

Inicijalna aktivnost projekta započela je simbolično pjesmom Boba Marleya “Fussing and fighting” u septembru, čime je učenicima skrenuta pažnja na to kako je umjetnost moćan pokretač u našoj neprestanoj borbi za mir. Tokom druge aktivnosti, održane u oktobru, učenici su napravili kratke videosimulacije TV-emisija i iznijeli vlastito viđenje mira i odgovornosti koju svako od nas nosi. Koordinatorica projekta je profesorica Elmana Cerić.