NIN 2020: U UŽEM KRUGU I INOVATIVNE NASTAVNE PRAKSE IZ DRUGE GIMNAZIJE

U organizaciji COI Step by Step i Zajednice inovativnih nastavnika/ca, 18. decembra u 19:00 sati će se održati svečana ceremonija povodom proglašenja rezultata Nagrade za inovativne nastavnike/ce u 2020. godini. Ponosni smo što su se i ove godine, među stotinama nominiranih nastavnih praksi iz cijele BiH, prepoznale i one koje su razvile i implementirale profesorice iz naše škole. U iščekivanju rezultata, predstavljamo vam inovativne prakse s kojima su profesorice Dženeta Ajanić i Elmana Cerić ušle u uži izbor za proglašenje pobjednika/ca u kategoriji inovativnih nastavnika/ca u srednjim školama.   

 

Profesorica Dženeta Ajanić nominirana je za inovativnu praksu u nastavi matematike. Modeliranjem u nastavi matematike smatra se matematičko obrazovanje temeljeno na problemima iz svakodnevnog života. Iako je modeliranje moguće izvoditi u svim razredima, ova konkretna praksa se odnosi na modeliranje podataka funkcijama koje profesorica Ajanić radi s učenicima trećih i četvrtih razreda srednje škole tokom cijele školske godine. Prirodne i društvene pojave se mogu modelirati različitim funkcijama: linearnim (npr. korelacija između pređene udaljenosti automobilom i potrošnje goriva), kvadratnim (npr. modeliranje košarkaškog šuta), eksponencijalnim (npr. širenje virusa), logaritamskim (npr. modeliranje jačine zemljotresa), trigonometrijskim (npr. oscilacije u temperaturi i količini padavina). Modeliranjem i simulacijom stvarnih problema može se vidjeti kako funkcioniše svijet oko nas. Učenici ovim pristupom tragaju za vlastitim odgovorima i dolaze do vlastitih zaključaka. Svaki model realnog problema je nova tvorevina, otkriće nečeg nepoznatog. Učenici tako razvijaju vještine poput kreativnog i kritičkog razmišljanja, istraživanja, upotrebe tehnologije te osjećaju zadovoljstvo pronalaskom svrhe znanju i dolaskom do konkretno upotrebljivih rezultata.

 

Profesorica Elmana Cerić nominirana je za inovativnu praksu “Upotreba stripovne metode u nastavi filozofije sa logikom”, a koju je provodila s učenicima četvrtih razreda nacionalnog programa u školskoj 2019/20. godini. Cilj ove nastavne prakse je, posredstvom motivirajuće, problematizirajuće i skandalonske funkcije stripa kao vizuelno-tekstualnog medija, učenicima približiti kompleksne filozofske sadržaje, postići veću zainteresiranost učenika, bolje razumijevanje filozofskih sadržaja, kao i poticati i ostvariti viši stepen kritičkog i kreativnog mišljenja. Profesorica Cerić je također i koautorica knjige “Strip kao medij filozofske poruke: stripozofski pristup nastavi filozofije”, koja je izašla u izdanju Druge gimnazije Sarajevo.