TABLA DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO BOGATIJA ZA 5 IMENA

Ako bi pitali ljude šta prvo uoče na ulazu u Drugu gimnaziju Sarajevo vjerovatno bi odgovor većine bio da im pogled zastane na tabli s natpisom "Gdje Druga blješti". Ova tabla na koju se upisuju imena učenika osvajača medalja na najprestižnijim svjetskim olimpijadama ima posebno mjesto u našoj školi i srcima svih učenika i uposlenika. Ona prikazuje uspjehe naše škole i učenika, a iza njih stoje snovi, želje, nadanja i poteškoće savladane uz ogroman trud i rad.

Prva medalja upisana na tablu je bronza Amera Bešlagića 1976. godine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Austriji. Amer Bešlagić i naredne dvije godine osvaja medalje na matematičkim olimpijadama. Naime, 1977. godine osvaja srebrenu, a 1978. godine još jednu bronzanu medalju. Napomenimo i to da je Amer Bešlagić 1997. godine tragično nastradao u planinama Kolorada u svojoj 38-oj godini baveći se planinarenjem.  

Vjerovatno najveći uspjeh u historiji škole je zlatna medalja Mladena Despića s Međunarodne matematičke olimpijade 1981. godine koja je održana u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je na toj olimpijadi osvojio maksimalan broj bodova. Posljednja prije ovih 5 medalja je bronza Admira Beširevića iz 2010. godine.

U periodu između 2010. i 2020. osvajane su brojne evropske i balkanske medalje, ali se na svjetsku čekalo 10 godina. Ove godine smo dočekali ne jednu, već 5 svjetskih medalja!

Dvije medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, najvećem svjetskom takmičenju za srednjoškolce, osvojili su Faik Tahirović i Boris Stanković. Nakon ogromnih 15 godina čekanja svjetske medalje iz informatike donijeli su učenici Haris Imamović i Admir Zatega. Peta medalja na koju smo posebno ponosni jer pokazuje svestranost naših učenika je ona Faruka Šahata s Internacionalne olimpijade iz filozofije.

Ovim učenicima i njihovim mentorima čestitamo, a uvjereni smo da je ovo tek prva od niza godina u kojima će Druga sijati. Borisa, Harisa i Admira Zategu očekuje još nekoliko olimpijada, a vjerujemo da će i njihovi nasljednici biti itekako uspješni. Radujemo se tome što će nam vrlo skoro trebati nova tabla da bismo uspjeli upisati sve osvajače medalja.