PANEL DISKUSIJA: UTJECAJ MEDIJA NA RODNU RAVNOPRAVNOST U BIH

Učenici i učenice Druge gimnazije su, sa svojim vršnjacima iz cijele BiH, učestvovali u panel diskusiji na temu "Utjecaj medija na rodnu ravnopravnost u BiH", koju je u saradnji s Ambasadom Velike Britanije u Sarajevu organizirala TPO Fondacija Sarajevo. Kao poticaj za panel diskusiju, učenicima je u prethodnim danima omogućeno gledanje filma „Miss Representation“. Panel diskusija je održana 3. marta 2021. u 18 sati, a njen cilj bio je osnažiti mlade ljude da u svom okruženju prepoznaju negativne efekte koji mediji često suptilno ostavljaju na mlade, sa posebnim akcentom na žene te podizanje njihove svijesti o ovom pitanju, te pomoći im da uspješno prevaziđu stereotipe i predrasude koje društvo nameće kroz različite kriterije za muškarce i žene. 

Učenici su davali primjere rodne diskriminacije koje prepoznaju u svom okruženju, pokušali objasniti njene uzroke, upozoravajući na nametnute narative koji se javljaju u javnom prostoru te ponudili konkretne prijedloge šta svako od nas može učiniti po tom pitanju, ukazujući na nužnost podrške koju žene trebaju dobiti od muškaraca, ali i na međusobne solidarnosti te važnost obrazovanja u borbi za rodnu ravnopravnost. 

Na panel diskusiji učenicima se obratila zamjenica ambasadora dr. Ruth Wiseman, direktorica TPO Fondacije i profesorica rodnih studija Zilka Spahić-Šiljak i Una Bejtović, PR panelistica.

Prema riječima profesorice Elmane Cerić, panel diskusija je svojevrstan uvod za umrežavanje mladih ljudi, nastavnika, škola i fakulteta, kao i lokalnih nevladinih organizacija za dalji rad na projektu o rodnoj ravnopravnosti koji Ambasada Velike Britanije u BiH planira realizirati.