ONLINE RADIONICA: MEĐUNARODNI DAN ŽENA #CHOOSETOCHALLENGE

Danas je u Drugoj gimnaziji Sarajevo održana radionica povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnoga dana žena. Pod motom #ChooseToChallenge #IWD2021, profesori i učenici i učenice naše škole pridružili su se svjetskoj kampanji u borbi za rodnu ravnopravnost.

 

Učenici i učenice su pripremili historijski pregled osmomartovskog nasljeđa, ukazujući na globalnu i lokalnu dimenziju ovog značajnog datuma koji simbolično predstavlja prekretnicu u borbi žena za bolja radna prava i uključenost u svim sferama javnog života. Posebnost ovog izlaganja je bila u iscrpnome pregledu borbi koje su žene Bosne i Hercegovine morale poduzeti u prošlosti da bi izborile pravo na obrazovanje, javno kretanje i učešće u političkom i javnom životu.

 

Kao poticaj za današnju diskusiju, učenicima je u prethodnim danima omogućeno gledanje filma „Miss Representation“ te panel diskusija s vršnjacima iz cijele BiH na temu rodne ravnopravnosti u medijima. Potaknuti ovim iskustvom, učenici su danas ukazali na najvažnije zaključke s ovog događaja te pozvali na aktivnu borbu protiv svih oblika diskriminacije. Izlaganja su završena analizom društvenih medija, kao alternativnim prostorima otpora, u kojima su zabilježena svjedočenja mladih žena i muškaraca o proživljenom omalovažavanju, diskriminaciji i zlostavljanju.

 

Nakon toga je uslijedila zajednička diskusija u kojoj su učenici i učenici davali primjere rodne diskriminacije te ukazivali na važnost promovisanja jednakosti, ravnopravnosti i svakodnevne zajedničke borbe protiv svih vidova diskriminacije i nasilja.

 

Radionicu su organizirale profesorice Elmana Cerić, Lejla Čaušević, Jasna Kovo i Sandra Muratović.