IN MEMORIAM: MILICA KAJEVIĆ

Kolektiv Druge gimnazije Sarajevo upućuje iskreno saučešće porodici, prijateljima i učenicima Milice Kajević, omiljene profesorice naše škole iz koje je otišla u penziju ratne 1994. godine.  

Osim u odgojno-obrazovnom radu, profesorica Kajević je ostavila i neizbrisiv pečat u svim sferama djelovanja, a bosanskohercegovačko društvo je zadužila iznimnim intelektualnim i aktivističkim radom. Posebno će ostati upamćena po književnim prevodima, kao i djelovanju u brojnim kulturnim društvima i organizacijama. Osnovne studije je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za engleski jezik sa književnošću i srpskohrvatski jezik. Bavila se prevođenjem literature i poezije s engleskog jezika i obratno. Profesorica Kajević je prevela i objavila dvije knjige o ženskoj i rodnoj tematici: “Ženske studije” od Joy Magezis i “Muškarci, žene i nasilje” od Per Elis Eliasson. Prije rata je objavljivala prevode poezije indijskih, malezijskih, turskih, grčkih, britanskih, američkih i drugih pjesnika za mnoge časopise iz republika bivše Jugoslavije. U toku rata je prevodila poeziju za Sarajevske večeri poezije. Također je prevodila za časopise “Bosanska vila” u izdanju SPKD “Prosvjeta” Sarajevo i za “Reviju slobodne misli” Kruga 99. Bila je predsjednica Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta” Sarajevo, predsjednica Kluba žena “Mis Irbi” SPKD “Prosvjeta” Sarajevo, član Kruga 99 i Međunarodnog kluba žena.

Profesorica Kajević nas svojim odlaskom zadužuje da se trajno sjećamo njene plemenite duše i bogatog doprinosa u odgajanju i obrazovanju mnogih generacija učenika i učenica naše škole.