ERVIN I BORIS OSTVARILI ZAPAŽENE REZULTATE NA EVROPSKOM MATEMATIČKOM KUPU

U periodu od 12. do 20. decembra 2020. godine održan je Evropski matematički kup. Evropski matematički kup (EMC) je relativno mlado takmičenje i svake godine dobija sve više na prestižu. Evropski matematički kup također predstavlja jedno od najvažnijih pripremnih takmičenja za kasnije olimpijade (IMO, BMO), a u ovogodišnjem, 9. po redu izdanju, učestvovali su učenici iz 23 zemlje svijeta (pretežno Evrope) u juniorskoj i 27 zemalja svijeta u seniorskoj kategoriji. Juniorska kategorija je za učenike koji imaju manje od 17 godina i koji uz to nikad nisu bili na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, a seniorska za one starije od 17 godina. Na ovom takmičenju dodjeljuju se nagrade za postignute rezultate koje su ekvivalentne medaljama koje se inače dodjeljuju na olimpijadama.

Učenici su takmičenje radili online, a sredinom februara, nakon pregledanja brojnih radova, organizatori su objavili konačne rezultate. Učenici naše škole doprinijeli su u mnogome sjajnim rezultatima Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju. Ervin Macić, učenik 2. razreda, osvojio je prvu nagradu u juniorskoj kategoriji. Ervinu je ovo treće učešće na EMC-u i u svojoj posljednjoj godini takmičenja u juniorskoj konkurenciji osvojio je najvrjednije priznanje nakon što je prošle godine osvojio 3. nagradu. Boris Stanković osvojio je drugu nagradu u seniorskoj konkurenciji. Prošle godine je također osvojio drugu nagradu u seniorima, a na ovogodišnjem takmičenju malo mu je nedostajalo za 1. nagradu. Boris je također još u 1. razredu osvojio 1. nagradu u juniorskoj konkurenciji na ovom takmičenju.

Zapažene rezultate ostvarili su i Mirnes Fehrić, Asja Ćatić i Emira Ibrahimović koji su osvojili 3. nagrade kao juniori, kao i Esma Mašić, Naida Purišević, Sandro Paradžik i Haris Imamović koji su osvojili počasne pohvale u konkurenciji seniora. Esmi je nažalost samo bod falio za 3. nagradu. Pored gore navedenih učenika, jedini su još nagrade za BiH osvojili Marko Dimitrić (3. nagrada seniori) i Benjamin Mujkić (3. nagrada juniori).

Našim učenicima je ovo bio samo uvod u takmičarsku sezonu u kojoj će nas, nadamo se, obradovati mnogim medaljama s najvažnijih takmičenja.