DAN PLANETE ZEMLJE: ZEMLJA VAS TREBA - OUR PLANET OUR FUTURE

Učenici Druge gimnazije Sarajevo učestvuju u obilježavanju Dana planete zemlje  u okviru kampanje  ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Kampanja se ove godine provodi pod sloganom "Zemlja vas treba - Our planet Our future".
Učenici su u okviru MYP Service aktivnosti i IBDP CAS-a pripremili likovne radove i postere kojima ukazuju na problem zagađenosti zraka.
Projekat  radionica je realizovan s članovima učeničkog kluba "Engage for change" koji učenici realizuju u okviru CASa. Učenički radovi i rezultati istraživanja bit će predstavljeni na Dan planete zemlje, tokom online radionice za učenike škole, kao i na platformama ureda Evropske unije u BiH.
 
1. Članovi i članice učeničkog kluba "Engage for change", koji djeluje u okviru CAS aktivnosti u Drugoj gimnaziji Sarajevo, uradili su istraživanje na temu air pollution – zagađenje zraka. Rezultate svog istraživanja su prezentovali u formi infografike.
 
 
2. Učenik Anes Đumišić je također kreirao crtež koji problematizira zagađenje zraka u Bosni i Hercegovini. U opisu svog rada, Đumišić kaže: „Na slici vidimo Tuzlansku termoelektranu na ugalj i užasne emisije koje ona proizvodi kao nuspojavu u proizvodnji električne struje. Termoelektrane na ugalj su zastarjele i postoje mnogo bolje alternative“. 
 
 
3. Hana Ljubunčič u radu problematizira kako zagađenje zraka utječe negativno na današnje društvo. Rad predstavlja kombinaciju različitih medija, boja, tekstura i linija. Kroz različite ekspresije lica, Ljubunčić ukazuje na užasne posljedice zagađenja zraka.
 
 
4. Učenik Druge gimnazije Sarajevo Amel Fočo svoje viđenje problema zagađenja zraka je pokazao likovnim radom koji je opisao sloganom "Be a part of the solution, no the pollution".
 
 
5. Adrian Maunagić je kreirao poster pod sloganom „Make a difference. Earth needs you.“