MYP COMMUNITY PROJEKTI: PANDEMIJA I MENTALNO ZDRAVLJE

IB Middle Years program učenicima pruža priliku da u okviru Community projekta organiziraju društveno-odgovorne aktivnosti. S obzirom na postojeću pandemijsku situaciju, učenici su ove godine motivisani da osmisle, razviju i provedu projektne aktivnosti u online okruženju. Prepoznavši mentalno zdravlje kao jednu od gorućih tema, učenici su osmislili niz istraživačkih zadataka koji se bave temom mentalnog zdravlja.

Dženana Baljić, Kemal Bećarević i Ema Brekalović su osmislili i realizirali projekt o utjecaju pandemije na mentalno zdravlje mladih. Osim istraživačkog zadatka, koji je podrazumijevao intervjuisanje vršnjaka, desktop istraživanje i druge metode, učenici su ponudili i niz konkretnih preporuka za prevladavanje pandemijske krize. Jedno od mogućih terapijskih rješenja ponuđeno je u istraživačkom projektu Emine Karabeg, Emine Omeragić i Nore Kološ koje su se bavile muzikoterapijom. O blagotvornim učincima muzike na sveukupno psihoemotivno i fizičko zdravlje čovjeka razgovarale su sa poznatim bosanskohercegovačkim muzičarima Sejom Sexonom (Davor Sučić, Zabranjeno pušenje), članovima grupe Helem nejse, Black Berizom i Frenkijem. Naši učenici nisu zaboravili i na starije, koji su kao i mladi jedna od najpogođenijih grupa. Amila Snagić, Bakir Kulenović i Tarik Efović o pandemijskim teškoćama i izazovima su razgovarali s nešto starijim članovima svojih porodica i pokazali vlastitim primjerom koliko je blagotvorno međugeneracijsko povezivanje.

Projekti su realizirani uz mentorsku podršku profesorica Jasne Kovo i Elvire Kukuljac. Rezultate svojih istraživanja su predstavili i kolegama i kolegicama iz razreda te su ih, prema komentarima koji su uslijedili nakon izlaganja, uspjeli oduševiti i potaknuti na razmišljanje i djelovanje.