LITERARNI USPJESI NAŠIH UČENIKA U PROJEKTU "JEDNA KNJIGA, JEDNA BiH"

Projekat „Jedna knjiga, jedna Bosna i Hercegovina“, u kojoj učestvuju učenici i profesori naše škole, u samoj je završnici. Nakon niza radionica u kojima je učenicima, između ostalog, omogućeno slušanje predavanje renomiranih autora i autorica, organizirano je i takmičenje u kojem su se mogli predstaviti autorskim radom iz književnog i likovnog stvaralaštva te esejistike. Predstavnici Druge gimnazije su se takmičili u kategoriji poezije i još jedanput potvrdili da je naša škola rasadnik mladih talenata iz različitih oblasti stvaralaštva. Ovo literarno takmičenje je podrazumijevalo nešto drugačiji pristup – pisanje pjesme iz perspektive odabranog junaka ili junakinje djela „Dragi Martine“ autorice Nic Stone.  

Naša učenica Lamija Korać, iz III3 odjeljenja, osvojila je treće mjesto s pjesmom „Inured to Angst“, koju je napisala iz perspektive glavnog junaka pomenute knjige. Posebnu pohvalu za pjesmu „Sides of Myself“, napisanu iz perspektive lika Manny Rivers, dobila je učenica III1 odjeljenja Ajla Hasanbegović.  

Čestitamo učenicama na postignutim rezultatima. Sve to ne bi bilo moguće bez nesebične podrške profesorice Aide Kalaba Musić koja ih je vodila kroz cjelokupan program.  

U nastavku predstavljamo pjesme s kojima su briljirale naše učenice.