POČASNA MEDALJA NA MEĐUNARODNOJ FILOZOFSKOJ OLIMPIJADI 2021

Nakon prošlogodišnjeg srebra i počasne medalje, Druga gimnazija je potvrdila da je rasadnik mladih talenata i u filozofiji. Učenica naše škole Ajna Ćuhara postigla je veliki uspjeh osvojivši počasnu medalju na XXIX Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi. Zbog pandemijskih okolnosti, olimpijada je održana online u periodu od 27. do 30. maja 2021. Na ovogodišnjoj filozofskoj olimpijadi učestvovalo je skoro 50 zemalja iz cijeloga svijeta i 85 učenika, što ovu medalju čini još posebnijom. Vođa našeg tima bila je profesorica Elmana Cerić, a pored Ajne Ćuhare na ovom prestižnom takmičenju učestvovala je i naša učenica Hannah Li Ligata. Osim što su predstavljale Drugu gimnaziju, naše učenice su predstavljale tim Bosne i Hercegovine te su opravdale ukazano povjerenje.

Samo takmičenje podrazumijeva samostalan učenički pristup u pisanju eseja na jednu od četiri ponuđene teme, odnosno izabrana filozofska citata. Prilikom ocjene rada, sagledava se relevantnost svih elemenata poput filozofske relevantnosti i razumijevanja teme, ubjedljivosti argumentacije, originalnosti i logičke strukture eseja. Eseji prolaze kroz dva kruga ocjenjivanja, a u svakom krugu eseje individualno ocjenjuje nekoliko ocjenjivača, a u trećem krugu posebni odbor IPO-a ocjenjuje eseje koji su ušli u najuži izbor. Pored takmičarskog dijela, program je obogaćen različitim sadržajima, a posebna nam je čast što su, uz najpoznatije savremene filozofe poput Noama Chomskog i Peter Singera, naša profesorica Elmana Cerić i Haris Cerić imali priliku predstaviti svoju koautorsku knjigu “Strip kao medij filozofske poruke: filozofski pristup nastavi filozofije”. Ovaj nesvakidašnji priručnik za nastavu izašao je iz štampe prošle godine u izdanju naše škole.

Ponosni smo na naše učenice i profesoricu Cerić zbog svega što su postigle i Drugu gimnaziju i Bosnu i Hercegovinu upisale među najbolje u svijetu. Čestitamo i ne sumnjamo da će naš filozofski tim ponovo zablistati.