DSD PRIRUČNIK S PRIMJERIMA ISPITNOG MATERIJALA

DSD program (Deutsches Sprachdiplom) poseban je obrazovni program za intenzivno učenje njemačkog jezika tokom srednjoškolskog obrazovanja, odnosno od I do IV razreda. Namijenjen je učenicima koji već imaju dobro predznanje iz njemačkog jezika, te koji su spremni i motivirani da nastave usavršavati svoje znanje ovog jezika.

Za pohađanje DSD programa se mogu prijaviti učenici nacionalnog programa gimnazije koji su u osnovnim školama iz njemačkog jezika ostvarivali odlične rezultate. Nastava se kroz DSD program realizira u vidu intenzivnog kursa njemačkog jezika, pa tako učenici koji pohađaju ovaj program sedmično imaju dva časa njemačkog jezika više u odnosu na redovni program prisutan u gimnazijama Kantona Sarajevo.

U Drugoj gimnaziji to praktično znači da učenici od prvog do četvrtog razreda imaju četiri časa njemačkog jezika sedmično. DSD program u Drugoj gimnaziji organiziran je način da učenici po završetku četvrtog razreda trebaju dosegnuti znanja i kompetencije B2 ili C1 nivoa u svim vještinama, u skladu s parametrima koje određuje Common European Framework of Reference (CEFR), tj. Zajednički evropski referentni okvir za strane jezike (ZEROJ).

Kako bi približili DSD program učenicima koji tek treba da se odluče za ovaj vid pohađanja nastave, naši učenici su tokom drugog polugodišta kreirali priručnik koji bi trebao da služi kao pomoć u pripremi ovog zahtjevnog ispita. Priručnik je rađen u okviru projekta “So geht es zum DSD“ tokom drugog polugodišta ove školske godine. Svi učenici koji su učestvovali u ovom projektu uspješno su položili DSD 2 ispit, i to svi na nivou C1, osim jednog učenika koji je ispit položio na nivou B2. Priručnik je nastao uz mentorsku podršku profesorice Kenite Šeta s ciljem približavanja ispitnog materijala učenicima koji pohađaju ovaj program. Pored toga, učenici su prenijeli svoja iskustva o učenju njemačkog jezika u nadi da će motivisati i druge da se odluče za usavršavanje ovog jezika. Priručnik možete preuzeti ovdje, kao i primjere jednog pisanog i jednog usmenog dijela ispita. Usmeni dio ispita možete pogledati i na sljedećem linku: Präsentation, DSD 2 - YouTube

Planirano je i štampanje priručnika koji će sadržavati i linkove za primjere ispita (Kurzvortrag, Schriftlicher Teil der Prfung, Präsentation).