PROMOVISANA 19. GENERACIJA MATURANATA IB DIPLOMA PROGRAMA

U utorak 15. juna ove godine u prelijepom ambijentu hotela Holiday održana je svečana promocija 19. generacije maturanata IB Diploma programa Druge gimnazije Sarajevo. Ukupno 46 učenika i učenica, raspoređenih u tri odjeljenja, pohađalo je u protekle dvije godine ovaj izuzetno zahtjevni međunarodni program i uspješno su položili ispite iz pet različitih predmetnih grupa. Uspjeh ove generacije je veći i zbog toga što su većinu svog školovanja pohađali u teškim pandemijskim okolnostima, u kojima se nastava većim dijelom odvijala online.

Na početku svečanosti prisutnim učenicima i profesorima obratio se direktor škole, profesor Seid Alibegović, koji je istakao ponos zbog toga što Druga gimnazija ispraća još jednu generacija IBDP maturanata, naglasivši da se ovaj program u našoj školi implementira već 20 godina. Direktor Alibegović zaželio je učenicima sve najbolje u budućnosti i pozvao ih da se učlane u Alumni organizaciju Druge gimnazije. Posebno emotivnim govorima učenicima su se obratili razrednici, profesori Dženeta Ajanić, Lejla Čaušević i Tomo Maltar, koji su im čestitali na ovom velikom uspjehu i poručili da su vrata škole uvijek otvorena za njih. Koordinatorica Diploma programa, profesorica Dolores Neimarlija, u svom govoru naglasila je zadovoljstvo zbog toga što su sve obaveze izvršene na vrijeme, te se zahvalila na učenicima na trudu, posvećenosti i međusobnoj razmjeni znanja i iskustava. Također, učenicima se obratila i koordinatorica CAS aktivnosti profesorica Aida Sejdić-Melezović, koja je istakla da su učenici predanim radom bili korisni u užoj i široj društvenoj zajednici, te da se nada da će takve vrijednosti ponijeti i baštiniti nakon završetka srednje škole. Za najbolju učenicu, u okviru CAS-a, proglašena je Hena Jašarević, koja je kazala da je ova aktivnost za nju bila veoma motivirajuća, izazovna, ali nadasve inovativna i zanimljiva.

U ime učenika obratila se maturantica Ida Savić koja je u svom govoru podsjetila svoje kolege na ono što su zajedno sa svojim profesorima prošli u protekle dvije godine. Nakon oficijelnog dijela, učenici Laila Šašivarević, Amina Bilalbegović i Marko Velimirović uljepšali su svečanost muzičkim izvedbama.

Čestitamo našim maturantima i njihovim profesorima i želimo im puno sreće i uspjeha u svemu što budu radili u budućnosti.