BH. TIM DJEVOJAKA BRILJIRAO NA EVROPSKOJ INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI 2021

U periodu od 14. juna do 19. juna održana je prva Evropska informatička olimpijada za djevojke – EGOI 2021. Bosna i Hercegovina je na ovom takmičenju imala četiri predstavnice – Emiru Ibrahimović, Hanku Goraliju, Zehru Grbović i Tamaru Cvjetković. Evropska informatička olimpijada za djevojke je relativno novo takmičenje iz programiranja namijenjeno samo za učenice srednjih škola. Inspirisani uspjehom Evropske matematičke olimpijade za djevojke, odlučeno je da se uradi i nešto slično za djevojke programerke kako bi se i ova oblast učinila podjednako rodno pristupačnom i atraktivnom.

Prvo izdanje ovog takmičenja se održalo online, a okupilo je 157 takmičarki iz 32 evropske države i 11 iz drugih država svijeta. EGOI takmičenje se sastoji od rješavanja osam problemskih zadataka u različitim programskim jezicima kao što su Python, C+ i Java pod operativnim sistemom Linux. Svaku zemlju predstavljao je tim od četiri takmičarke, a Druga gimnazija Sarajevo je bila domaćin bosanskohercegovačkom timu.

Bosanskohercegovačke predstavnice ostvarile su briljantne rezultate osvojivši dvije medalje – srebro i bronzu. Srebro je osvojila učenica drugog razreda naše škole Emira Ibrahimović, dok je Hanki Goralija pripala bronza. Emira se nakon sjajnih rezultata na informatičkoj olimpijadi za djevojke i matematičkih takmičenja plasirala i na svjetsku olimpijadu iz informatike.

Evropska informatička olimpijada za djevojke održava se s ciljem poticanja interesa djevojaka za bavljenje IT-em. Statistika pokazuje da se za studije kompjuterskih nauka i dalje više odlučuju muškarci nego žene, iako se bilježi pozitivan zaokret u tome trendu. Upravo zbog toga, olimpijada poput ove trebalo bi da promijeni tradicionalne rodne pristupe u obrazovanju u onim oblastima koje se nekritički smatraju više muškim. Kroz samu pripremu i učešće u takmičenju, djevojke su imale priliku da se povežu s drugim mladim informatičarkama i da se upoznaju s uspješnim programerkama koje će, nadamo se, postati i njihovi uzori za odabir ovog zanimanja. Voditeljice našeg tima bile su profesorice Tina Alibašić i Aida Arnautović.

Ovo je još jedna potvrda da je Druga gimnazija rasadnik mladih talenata, a naši učenici i profesori najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine.