POSJETA MUZEJU ATENTAT

A

U petak 22. oktobra 2021. učenici odjeljenja IV-4 posjetili su Muzej atentata u Sarajevu. Učenici su u posjetu išli u pratnji profesora Emira Ševe. Tom prilikom razgledali su različite eksponate koji svjedoče o burnoj historiji Bosne i Hercegovine za vrijeme austrougarskog perioda. Pored razgledanja eksponata, razgovarali su sa kustosom ovog muzeja koji im je ukratko približio sadržaj muzejske postavke i njen značaj za njegovanje kulture sjećanja. U muzeju se čuvaju lične fotografije, predmeti, dokumenti i videomaterijali iz austrougarskog perioda.

Austrougarska vlada je na Latinskoj ćupriji, prekoputa mjesta atentata, postavila monumentalan spomenik Franji Ferdinandu i Sofiji Hohenberg. Spomenik je uklonjen nakon stvaranja nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije je otvoren Muzej Sarajevskog atentata, ispred kojeg su utisnute stope atentatora Gavrila Principa, člana Mlade Bosne. Nakon završetka posljednjeg rata postavka muzeja je obnovljena, a muzej preimenovan u Muzej „Sarajevo 1878-1918". Muzej predstavlja historijat austrougarske vladavine na ovom području, od dolaska austrougarskih trupa, nove uprave, preko promjene u kulturi stanovanja i življenja, do novih zanata, privrede, arhitekture, razvoja nauke i umjetnosti.

Na kraju posjete naši učenici i profesor istakli su da ovaj muzej treba posjetiti što veći broj učenika kako bi stekli pravu sliku o Sarajevskom atentatu koji je bio iskra koja je upalila veliku vatru Prvog svjetskog rata.