POSJETA ZEMALJSKOM MUZEJU BIH

Učenici II-5 odjeljenja, u pratnji profesora Emira Ševe, posjetili su u četvrtak 11. novembra 2021. godine  Zemaljski muzej u Sarajevu. Glavni razlog posjete učenika i profesora ovoj kulturno-naučnoj instituciji je stalna izložba na temu: “Svakodnevni život prethistorijskog čovjeka na području Bosne i Hercegovine”.

Izložba sadrži različite teme, jedna od njih jesu pogrebni običaji. Predmeti i legende izložbe opisuju različite načine sahranjivanja pokojnika kroz različite običaje. Sačuvani su i ostaci pronađeni na nekoliko lokacija na području BiH. 

Najznačajniji eksponat ove sjajne izložbe su brončana kultna kolica iz perioda starijeg željeznog doba s predstavama ptica vodarica pronađena 1880. godine u tumulu na Glasinačkom polju prekopanom prilikom izgradnje puta Sarajevo - Rogatica - Višegrad. 

Od sačuvanih predmeta, pokazana je i unutrašnjost nastambe prethistorijskog čovjeka koja je bila jednostavna. Na zemljanom podu, centralno mjesto zauzimalo je ognjište ili kalotna peć, oko koje se odvijala vrlo intenzivna svakodnevna kućna djelatnost, s nalazima keramičkih posuda namijenjenih svakodnevnoj upotrebi u pripremi hrane.

Nakon razgledanja najznačajnijih eksponata iz prethistorije s područja naše zemlje, učenici i profesor su s kustosom razgovarali o budućim projektima i eventualnoj saradnji ove značajne kulturno-naučne ustanove sa našom školom.