DIJALOG ZA KLIMATSKE PROMJENE

Učenici trećih razreda IB Diploma Programa koji pohađaju Biology Higher Level, pod vodstvom profesorice Dolores Hadžić, priključili su se međunarodnom projektu u organizaciji italijanske organizacije CeSPI koji za cilj imaju osnažiti dijalog među učenicima iz Italije i Bosne i Hercegovine po pitanju klimatskih promjena.

 

Ideja je ponuditi mladima priliku za suočavanje sa njihovim vršnjacima, te steći nova znanja i sposobnosti u oblasti klimatskih promjena, s ciljem pokretanja javnog dijaloga na međunarodnom nivou. 

 

Projekat se naslanja na Agendu 2030 Ujedinjenih nacija (UN) koja predlaže da upravo mladi preuzmu ulogu protagonista, pozivajući nove generacije da se, u ulozi aktera promjena, aktiviraju kako bi društvo i vlastitu budućnost učinile zaista održivim kroz sticanje znanja o pitanjima od globalnog značaja.

 

Naši učenici su odabrali problem zagađenosti zraka u Sarajevu koji žele da predstave svojim kolegama iz BiH i Italije i na taj način žele da skrenu pažnju te pokrenu kampanju koja će za cilj imati edulaciju o posljedicama stalnog porasta štetnih čestica u zraku. 

 

Učenice Danina Salibašić i Sarah Jance će predstavljati našu školu na Konferenciji mladih koja će se održati 24. novembra 2021. godine i skrenuti pažnju na problem aerozagađenosti u našem gradu.

 

Pogledajte video koji su pripremile u sklopu ovog projekta.

https://www.youtube.com/watch?v=7CFffBHqag8