UČEŠĆE U PROJEKTU „TVOJ CO2“

Učenici trećih razreda Druge gimnazije Sarajevo (odjeljenja III2, III3 i III5) zajedno sa profesoricom biologije Dženisom Buljugić učestvuju u projektu UNDP-a Bosne i Hercegovine (The United Nations Development Programme Bosnia and Herzegovina) pod nazivom „Tvoj CO2“.

U sklopu nastave biologije, učenici su istraživali o karbonskom otisku ljudi na planeti Zemlji, efektu staklenika te općenitim posljedicama emisije karbon dioksida. Tokom istraživanja, učenici su procijenili sa web-stranice „Tvoj CO2“ da bi se kupovinom Crnog bora (Pinus Nigra) karbonski otisak smanjio 1.65 t/CO2 za 40 godina , dok bi kupovinom Bijelog bora (Pinus sylvestris) također se smanjio za 1.65t/CO2 za 40 godina .

Cijena jednog stabla Crnog bora iznosi 0.58 KM, dok cijena Bijelog bora iznosi 0.27 KM, s tim da je minimalna količina kupovine Bijelog bora 100 komada.

Učenici tri odjeljenja su kupili 110 komada Bijelog bora koji će biti posađeni na području Čavljaka. Kupili su i 20 komada Crnog bora koji će biti posađeni na lokalitetu Općine Konjic.