SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BIH

Cijenjeni učenici i uposlenici naše škole,

sutra, 25. novembra 2021. godine, navršava se 78 godine od obnove bosanske državnosti u njenoj hiljadugodišnjoj historiji. U početku je postojala kao Zemlja Bosna, zatim Banovina Bosna i Kraljevina Bosna, a onda, u Osmanskom carstvu: Bosanski sandžak i Bosanski ejalet. Dolaskom Austro-Ugarske monarhije kao krunske zemlje 1878. po prvi put se naša domovina imenuje Bosna i Hercegovina. Tokom historije naša zemlja prolazi kroz težak period koji kulminira tokom Drugog svjetskog rata.

U Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine naši su narodi u borbi protiv fašizma i političkih pretenzija prema Bosni i Hercegovini, na zasjednju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) jednoglasno izglasali Rezoluciju. Naglašeno je da Bosna i Hercegovina u svojim historijskim granicama postaje ravnopravna sa ostalim jugoslavenskim republikama i izražena je odlučnost kreiranja zajednice u kojoj će biti osigurana prava svim njenim narodima – Srbima, Hrvatima i muslimanima, Bošnjacima.

Historijska prošlost i odluke ZAVNOBIH-a bile su toliko dalekosežne da su kasnije omogućile njeno međunarodno priznanje 6. aprila 1992. godine od svih članica Evropske zajednice.

Na taj način, „Bosna je našla svoj put“ – kako je kazao istaknuti književnik Skender Kulenović u članku lista Oslobođenje iz 1943. godine.

Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine!