UČEŠĆE U GLOBALNOJ KAMPANJI 16 DANA AKTIVIZMA

Učenici naše škole su pod motom PROGLEDAJ! učestvovali u globalnoj kampanji 16 dana aktivizma u kojoj, u saradnji s TPO fondacijom iz Sarajeva, naša škola već tradicionalno učestvuje. Cilj kampanje je borba i podizanje svijesti protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije.

Profesorica Elmana Cerić je s učenicima IV1 razreda organizirala radionicu s ciljem podizanja svijesti učenika o nasilju i diskriminaciji nad ženama.

Učenici su dobili zadatak da u grupama istraže ovu temu i prikupe statističke i druge podatke, koje su potom analizirali i tokom radionice predstavili ostatku razreda. Učenici su imali priliku raspravljati o tome u kojoj mjeri je nasilje nad ženama prisutno i prepoznato u različitim sferama društvenog života – od porodice, medija, politike, obrazovanja i nauke te koji su uzroci poražavajuće statistike do koje su došli, nudeći potom i vlastita rješenja problema.

Svojim posvećenim pristupom ovom zadatku, i empatijom koju su pritom pokazali, naši su učenici još jednom podsjetili da je obrazovanje puno više od učenja lekcija i reproduciranja naučenih sadržaja.

Također, u okviru iste kampanje učenici DP-a su putem stripa izrazili svoje viđenje ovog problema, a strip izložbu njihovih radova možete pogledati u galeriji.