SARAJEVO METROPOLA ZNANJA , GIMNAZIJALCI ZABLISTALI SA 3 SREBRA I 3 BRONZE

GIMNAZIJALCI ZABLISTALI SA 3 SREBRA I 3 BRONZE

Internacionalna Olimpijada Metropola u organizaciji grada Moskve održana je od 6. do 13. decembra 2021. godine. Radi se o veoma prestižnom takmičenju na kojem učestvuje preko 30 svjetskih metropola. Takmičenje se organizuje iz 4 predmeta matematike, informatike, fizike i hemije, pri čemu grad iz svake discipline predstavljaju po 2 učenika. Nažalost, grad Sarajevo ni ove godine nije imao predstavnike iz hemije.

Olimpijada je održana online, organizatori su nadzirali učenike preko videolinka. Naši učenici radili su takmičenje u prostorijama Druge gimnazije Sarajevo.

Učešće učenika na ovom takmičenju umnogome su omogućili i podržali Grad Sarajevo i Druga gimnazija Sarajevo na čelu sa prof. Seidom Alibegovićem. Ovu priliku koristimo da im se zahvalimo na velikoj i nesebičnoj podršci tokom priprema i održavanja same Olimpijade.

U drugom učešću za grad na ovom takmičenju naši učenici su postigli nevjerovatne rezultate.

Posebno su zablistali matematičari. Boris Stanković, učenik 4. razreda Druge gimnazije Sarajevo, osvojio je srebro posuto zlatnim prahom. Naime, Borisa su sitnice dijelile od osvajanja zlata, plasirao se dva mjesta ispod granice za zlato. Također, Boris je bio jedan od samo 5 učenika koji su riješili 6. zadatak, najteži od svih na takmičenju. Na ovom takmičenju sjajan rezultat i drugo srebro našem timu donio je Ervin Macić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo.

O tome kakav su rezultat Boris i Ervin ostvarili najbolje svjedoči da su u timskom plasmanu iz matematike naši učenici ostavili ekipe Moskve, Istanbula, Mexico Cityja, Budimpešte, Beograda, Sofije, Frankfurta, Bakua, Ljubljane i brojnih drugih metropola.

Odlični su bili i fizičari. Učenik 4. razreda Prve bošnjačke gimnazije Fatih Žgalj osvojio je srebrnu medalju, a bronzanu medalju osvojio je Adin Frljak, učenik 3. razreda Prve bošnjačke gimnazije. Sarajevski fizičari iza sebe u timskom plasmanu iz fizike ostavili su vršnjake iz Budimpešte, Zagreba, Beograda, Frankfurta i mnogih drugih gradova.

Da svi članovi ekipe osvoje medalju pobrinuli su se informatičari. Bronzane medalje osvojili su Haris Imamović i Admir Zatega, učenici Druge gimnazije Sarajevo.

Glavni lider tima na ovoj olimpijadi bio je Amar Bašić, profesor matematike u Drugoj gimnaziji Sarajevo. Lideri po disciplinama bili su Emir Kalajdžija (profesor matematike u Drugoj gimnaziji Sarajevo), Majra Šišić (studentica fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA) i Adnan Šalaka (profesor informatike u Drugoj gimnaziji Sarajevo). Lideri su izrazili veliko zadovoljstvo i sreću postignutim rezultatima i osvojenim medaljama, što je jako dobra uvertira za predstojeću takmičarsku sezonu.

 

U zbirnom plasmanu iz sve 4 discipline se naravno osjetilo to što grad Sarajevo nije imao predstavnike iz hemije, ali svejedno su naši sjajni srednjoškolci iza sebe ostavili polovinu timova i gradove poput Ljubljane, Talina, Nur-Sultana, Dresdena, Frankfurta, Bratislave i Banja Luke koji su svi imali predstavnike iz sve 4 discipline.

 

Svi ovi rezultati pokazuju kakvu sjajnu mladost imamo. Sarajevo je pokazalo da je važna tačka na mapi svjetskih metropola znanja. Ipak, na kraju je važno napomenuti da je tužno što većina članova ekipe razmišlja o odlasku na studiranje u inostranstvo. Očekivati da ostanu u društvu koje ih prečesto sputava i ne nudi im adekvatne prilike za razvoj i realizaciju njihovih ideja, bilo bi i više nego nepravedno.

Sve dok se to ne promijeni moći ćemo samo maštati o tome kakve bi tek rezultate mogli ostvarivati neki novi klinci kojima bi lideri bili genijalci iz ove generacije.