ODRŽANA KONFERENCIJA O ZNAČAJU EU

U srijedu 26. januara 2022. godine održana je konferencija o važnosti Evropske unije u izgradnji prosperitetne budućnosti u kojoj su učestvovali učenici Druge gimnazije Sarajevo i učenici srednje škole u Hagu u Nizozemskoj. U prelijepom ambijentu Kuće znanja događaju u Sarajevu prisustvovali su ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Jan Waltmans i zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić, dok su se videolinkom iz Nizozemske javili ambasador BiH u Kraljevini Nizozemskoj Almir Šahović i gradonačelnik Haga Jan van Zanen.

Konferencija je organizovana pod sloganom „Our common future“, gdje su sarajevski i haški srednjoškolci imali priliku da poslušaju predstavljenje ambasadora i gradnočelnika i zamjenice gradonačelnice ova dva grada te aktivno diskutiraju o njihovim ulogama i vizijama budućnosti ove dvije zemlje u Evropskoj uniji. Pored toga, učenici su podijeljeni u nekoliko grupa i međusobno su se upoznavali i razmjenjivali znanja i utiske jedni o drugima nakon čega su ponovo diskutirali o budućnosti i perspektivama Evropske unije i mogućnostima zajedničke saradnje.

Naši učenici su imali priliku da pitaju čelne ljude našeg grada i uvaženog ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH o tome kako će ulazak BiH u Evropsku uniju utjecati na vladavinu zakona, smanjenje korupcije i kakvu viziju budućnosti za mlade možemo očekivati u trenutnim okolnostima. Nakon toga, učenici iz Sarajeva i Haga su upisali svoje želje i vizije za zemlje i gradove iz kojih dolaze a papirići s odgovorima će biti pohranjeni u vremenske kapsule ova dva grada koje će se otvoriti za trideset godina. Ispunjeni pozitivnim utiscima i željom za međusobnim upoznavanjem, svi prisutni su izrazili želju da u skorijoj budućnosti omoguće razmjenu sarajevskih i haških srednjoškolaca kako bi se ojačale veze između ova dva grada i svijest o kulturnim razlikama i sličnostima.

Prisutnima se obratio i direktor Druge gimnazije profesor Seid Alibegović izrazivši zadovoljstvo što su učenici naše škole dobili priliku da budu dijelom ove konferencije. Pomoć u realizaciji događaja su pružile profesorice Denisa Čordalija i Jasna Kovo.