DRUGA GIMNAZIJA SARAJEVO PONOVO IZDOMINIRALA NA KANTONALNOM TAKMIČENJU IZ MATEMATIKE

U četvrtak 10. marta 2022. u Međunarodnoj srednjoj školi Richmond Park održano je kantonalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola. Postala je već tradicija da Druga gimnazija Sarajevo dominira na takmičenjima iz matematike na svakom nivou, ali nivo dominacije koji su naši učenici pokazali na ovom takmičenju do sada još nije viđen.

Oni su ponovili prošlogodišnji uspjeh osvojivši ubjedljivo prva mjesta u sva četiri razreda, ali su ga i dodatno podebljali osvojivši skoro sva mjesta koja vode na federalno takmičenje.

Našu školu na ovom takmičenju predstavljalo je čak 34 učenika, značajno veći broj učenika nego prošle godine kada je svaka škola mogla zbog epidemioloških mjera poslati samo 3 učenika po razredu. Toliki broj učesnika iz naše škole bio je moguć zahvaljujući fenomenalnim prošlogodišnjim rezultatima naše škole.

U konkurenciji 1. razreda naša škola osvojila je 10 od prvih 12 mjesta. Benjamin Mujkić dominantno je osvojio 1. mjesto sa maksimalnim brojem bodova. Drugo i treće mjesto osvojili su Sara Smajić iz Međunarodne srednje škole Richmond Park i Filip Krišić iz Katoličkog školskog centra sv. Josip. Od 4. do 12. mjesto redom su se smjestili učenici naše škole: Faruk Ibrahimović, Abdullah Fehratbegović, Ajša Borovina, Ines Jozić, Vedad Kozica, Isa Švrakić, na diobi 10. mjesta su Arif Begić i Fatih-Efe Memišević, a 12. je Amina Devedžija.

U konkurenciji 2. razreda naša škola je osvojila prva 4 mjesta. Ilma Čeljo odbranila je prošlogodišnju titulu kantonalnog prvaka ostavivši konkurenciju daleko iza sebe. Drugo mjesto osvojila je Asja Ćatić, a 3. Emina Hasanbegović. Ahmedu Spahiću 3. mjesto izmaklo je za samo jedan bod. Naida Gavranović osvojila je 7. mjesto.

U konkurenciji 3. razreda naši učenici osvojili su prvih 6 mjesta snašavši se veoma dobro na zadacima koji su bili veoma izazovni. Prvo mjesto osvojio je Ervin Macić, drugo Emira Ibrahimović, treće Admir Zatega, a zatim slijede Mirnes Fehrić i Asja Rahmanović na diobi 4. mjesta, te Armin Kadić na 6. mjestu.

Posebna dominacija viđena je u konkurenciji 4. razreda. Sjajna generacija na odlasku osvojila je prvih 9 mjesta, a preostalih 21 učesnika u zbiru je osvojilo manje bodova nego što su zajedno prvoplasirani Boris i devetoplasirana Ajla. Prvo mjesto i svoju četvrtu titulu kantonalnog prvaka zaredom osvojio je Boris Stanković sa maksimalnih 100 bodova. Čak tri od četiri titule kantonalnog prvaka osvojio je sa maksimalnim brojem bodova postavivši tako rekord koji sada čeka na Benjamina da ga obori. Drugo mjesto osvojio je Haris Imamović,  a treće Adi Hujić. Od 4. do 9. mjesta redom plasirali su se Lamija Borovina, Esma Mašić, Imana Alibašić, Naida Purišević, Basar Čarovac i Ajla Hasanbegović.

Na federalno takmičenje direktno se plasiralo po 5 prvoplasiranih učenika iz svakog razreda. Od 20 učenika iz Kantona Sarajevo koji su izborili direktan plasman njih 17 je iz Druge gimnazije Sarajevo. Nadamo se da će i ostatak ekipe kome je malo falilo za ulazak u top 5 dobiti priliku da plasman na federalno izbori zahvaljujući broju bodova ili kroz kvalifikaciono takmičenje jer će i tamo sigurno biti u konkurenciji za vrhunske rezultate.

Ovi rezultati su svakako plod kontinuiranog rada koji se najviše ogleda kroz Klub matematike koji funkcioniše u Drugoj gimnaziji Sarajevo. Iza činjenice da je postala konstanta da dominiramo na takmičenjima svih nivoa stoje sati i sati vrijednog rada. Predavanja na Klubu koordiniraju profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija, a ove godine veliki doprinos dali su i učenici Boris Stanković, Ervin Macić, Adi Hujić i Haris Imamović. Voditelji Kluba, profesori Bašić i Kalajdžija, nisu krili oduševljenje postignutim rezultatima i istakli su da vjeruju da je ovo tek uvod u uspješnu takmičarsku sezonu u kojoj će naši učenici zablistati na federalnom, državnom i međunarodnom nivou.