PROLJETNI BAZAR DRUGE GIMNAZIJE

Dana 24. marta 2022, kao bitan i sastavni dio IBDP programa u Drugoj Gimnaziji Sarajevo, za svoj CAS projekat učenice četvrtog razreda DP-a Ajla Bukva, Lejla Hrenovica, Eylul Baydir, Tajra Milavica, Amra Sarić, Ajna Didović i Monika Samardžić su pokazale organizacione sposobnosti i brigu za druge u zajednici realizacijom projekta pod imenom “Global Spring Bazaar“.

“Global Spring Bazaar” je uspješno aktivirao učenike IBMYP-a i IBDP-a odjeljenja da iskažu svoju kreativnost tako što su u grupama od po četvero predstavnika predstavili jednu od zemalja svijeta koju su imenovani organizatori prezentirali hranom i drugim materijalima koji se smatraju tradicionalnim vrijednostima te zemlje. Zemlje predstavljene na bazaru su uključivale Tursku, Italiju, Japan, Meksiko, Indiju, Bosnu i Hercegovinu, Francusku, Ameriku, Grčku, Njemačku, Španiju, Veliku Britaniju, Belgiju, Švicarsku, Holandiju, Brazil i Tajland. Samim time, bazar je služio i kao jedinstvena prilika da se i učesnici bazara a i drugi učenici upoznaju sa drugim kulturama. Međutim, značaj ovoga projekta je i mnogo veći čim se uzme u obzir i činjenica da sva prikupljena novčana sredstva sa svakog štanda (uključujući i preostalu hranu) donirana udruženju POMOZI.BA kako bi se pružila pomoć socioekonomski ugroženim građanima.

 

Organizatorice projekta su svojim trudom i radom, uz pomoć supervizorke projekta i CAS kordinatorice Aide Sejdić-Melezović, kreirale postere, letke, akreditacije za svakog učesnika, logo bazara i pomogle u namještanju štandova za bazar. Kako bi napravile stvari još više uzbudljivim, pripremile su i nagradu za učesnike najbolje namještenog štanda bazara: vaučere za karting za 4 osobe u SpeedXtreme karting areni u Sarajevu. Odluku za najbolji štand je donio žiri bazara koji se sastojao od učenika nacionalnog programa Emme Kulenović, Harisa Imamovića, Edina Džakmića i Merime Smajić.

 

Na kraju bazara prikupljeno je više od 2900 KM za donaciju u humanitarne svrhe, dok su vaučeri za najbolji štand zemlje pripali učenicima koji su predstavljali zemlju Švicarsku, a to su Ian Lalić, Soraja Salčin, Uma Kalmar i Hana Šehić.

 

Svi učenici i uposlenici škole su vidno uživali u bazaru i posjeti svakome štandu, a najdraže nam je bilo čuti njihovo oduševljenje projektom kroz smijeh i iskazanom željom da se ovakvi bazari ponavljaju svake godine.