EMIRA IBRAHIMOVIĆ ZLATNA, VELIKI USPJEH BH. MATEMATIKE

Matematičarke iz Druge gimnazije Sarajevo zablistale sa zlatom i 3 bronzane medalje

 Od 6. aprila 2022. godine u gradu Egeru u Mađarskoj održana je 11. po redu Evropska matematička olimpijada za djevojke. Sjajne bh. matematičarke, učenice Druge gimnazije Sarajevo, zablistale su ostvarivši fenomenalne rezultate na ovom velikom takmičenju.

Emira Ibrahimović, učenica 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo osvojila je ZLATNU medalju. Svoje mjesto među najboljim matematičarkama Evrope izborila je nakon prošlogodišnje srebrne medalje. Ove godine iza sebe je ostavila vršnjakinje iz Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Bugarske, Rumunije i brojnih drugih matematičkih velesila.

Odlične rezultate postigle su i ostale članice našeg tima. Bronzane medalje osvojile su Naida Gavranović (2. razred), Ilma Čeljo (2. razred) i Imana Alibašić (4. razred). Bosna i Hercegovina se ponovo vraća sa 4 medalje s najprestižnije ženske matematičke olimpijade i sa sjajnim ekipnim rezultatom, naše djevojke zauzele su 10. mjesto u timskom plasmanu. U leđa su im gledale Francuskinje, Švicarkinje, Španjolke i mnoge druge ekipe.

 Činjenica da Emira, Ilma i Naida imaju priliku da učestvuju na ovom takmičenju i naredne godine daje nam za pravo da se nadamo da će ime Bosne i Hercegovine i naredne godine odzvanjati u svjetskom matematičkom vrhu.

Iz Druge gimnazije Sarajevo saopštili su da su nevjerovatno ponosni na svoje učenice, a direktor Seid Alibegović dodao je da su ove medalje plod dugotrajnog vrijednog rada čiji su se plodovi napokon pozlatili. "Pred samo takmičenje učenice su se pripremale kroz predavanja koja se održavaju u sklopu Kluba matematike naše škole, te ovo je bio završetak pripremnog ciklusa koji je uključivao cjelogodišnja predavanja. Sve čestitke našim učenicama na postignutim rezultatima, i što su nas opet obradovale osvojenim medaljama", istakao je prezadovoljni direktor.