DRUGA GIMNAZIJA SARAJEVO APSOLUTNI POBJEDNIK FEDERALNOG TAKMIČENJA IZ MATEMATIKE

U subotu 16. aprila 2022. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu održano je federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola. Kroz godine smo navikli na ovakve naslove i da Druga gimnazija Sarajevo bude apsolutni pobjednik takmičenja iz matematike svih nivoa, ali učenici naše škole iz takmičenja u takmičenje podižu ljestvicu ostvarajući još nevjerovatnije rezultate.

Ove godine po prvi put učenici Druge gimnazije Sarajevo osvojili su prva mjesta u sva četiri razreda.

Našu školu na ovom takmičenju predstavljalo je čak 33 učenika koji su plasman na federalno takmičenje izborili dominacijom na kantonalnom takmičenju i kvalifikacionom takmičenju za federalno takmičenje.

U konkurenciji 1. razreda naša škola osvojila je prvih 6 mjestaBenjamin Mujkić dominantno je osvojio 1. mjesto sa maksimalnim brojem bodova. Benjamin je ovim odbranio titulu federalnog prvaka koju je osvojio i prošle godine s maksimalnim brojem bodova. Drugo mjesto osvojio je Abdullah Fehratbegović, a treće Isa Švrakić. 

Iza njih slijede Vedad Kozica, Faruk Ibrahimović Ajša Borovina. Učenica Ines Jozić osvojila je 9. mjesto.

U konkurenciji 2. razreda naša škola je osvojila 5 od prvih 6 mjestaIlma Čeljo, u svom stilu jedina uradivši najteži zadatak iz geometrije, odbranila je prošlogodišnju titulu federalne prvakinje. Drugoplasirani je Harun Alibegović iz Međunarodne srednje škole Richmond Park, a od 3. do 6. mjesta plasirali su se učenici naše škole, redom Ahmed Spahić, Asja Ćatić, Naida Gavranović i Emina Hasanbegović.

U konkurenciji 3. razreda 1. mjesto osvojio je Ervin Macić, ubjedljivo odbranivši titulu federalnog prvaka. Drugo i treće mjesto osvojili su Emira Ibrahimović i Mirnes Fehrić, oboje učenici Druge gimnazije Sarajevo. Učenici Adian Krivić, Admir Zatega i Asja Rahmanović su redom zauzeli 7,8. i 10. mjesto.

Generacija 4. razreda odradila je svoje posljednje federalno takmičenje u velikom stilu. Prvo mjesto podijelili su Boris Stanković i Naida Purišević osvojivši maksimalan broj bodova. Boris je ovime odbranio titulu federalnog prvaka koju drži u svom vlasništvu još od 8. razreda osnovne škole. U nastavku liste slijedi nestvarna dominacija naših učenika, treće mjesto osvojio je Haris Imamović, četvrto Esma Mašić, peto mjesto podijelili su Adi Hujić i Ahmed Softić iz Travnika. Sedmo mjesto podijelile su Imana Alibašić i Lamija Borovina, a na 10. mjestu je Ajla Hasanbegović.

Na državno takmičenje, Bh. matematičku olimpijadu plasiralo se 20 najboljih učenika s federalnog takmičenja po odluci Takmičarske komisije. Na Bh. matematičkoj olimpijadi, koja će se održati sredinom maja, učenici svih razreda rade iste zadatke i borit će se za plasman u olimpijsku ekipu BiH koja će našu zemlju predstavljati na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu u julu ove godine. Od tih 20, 18 su učenici Druge gimnazije Sarajevo.

Na Bh. matematičku olimpijadu plasirali su se Benjamin Mujkić, Abdullah Fehratbegović, Isa Švrakić (1. razred), Ilma Čeljo, Harun Alibegović, Ahmed Spahić, Asja Ćatić, Naida Gavranović, Emina Hasanbegović (2. razred), Ervin Macić, Emira Ibrahimović, Mirnes Fehrić (3. razred), Boris Stanković, Naida Purišević, Haris Imamović, Esma Mašić, Adi Hujić, Ahmed Softić, Imana Alibašić i Lamija Borovina (4. razred).

U srijedu, 20. aprila 2022. godine će biti održano Izborno takmičenje za Balkansku matematičku olimpijadu (BMO) s kojeg će najboljih 6 takmičara predstavljati BiH na Kipru početkom maja ove godine na smotri najboljih balkanskih mladih matematičara. Na Izborno takmičenje s federalnog takmičenja plasiralo se 12 učenika, od kojih 10 učenika Druge gimnazije Sarajevo.

To su Benjamin Mujkić (1. razred), Ilma Čeljo, Harun Alibegović (2. razred), Ervin Macić, Emira Ibrahimović, Mirnes Fehrić (3. razred), Boris Stanković, Naida Purišević, Haris Imamović, Esma Mašić, Adi Hujić, Ahmed Softić (4. razred).

Direktor škole Seid Alibegović nije krio oduševljenje postignutim rezultatima i istakao je da su oni plod napornog rada  kroz Klub matematike koji funkcioniše u Drugoj gimnaziji Sarajevo. Koordinatori Kluba profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija poručili su da se nadaju još boljim rezultatima na višim nivoima takmičenja i naglasili su da su posebno ponosni na doprinos koji su učenici dali kao predavači na Klubu. Boris, Ervin, Haris, Adi, Esma i Naida su već duže vrijeme dio standardne predavačke postave uz bivšeg učenika Faika Tahirovića i kroz godine su ostavili svoj pečat ne samo vrhunskim rezultatima na takmičenjima, nego i radom s mlađim generacijama koje su uz njih stasavale. Od  ove godine timu Kluba matematike su se pridružile i mlade snage u vidu Emire, Asje, Ahmeda i Benjamina što jasno pokazuje da nema zime za budućnost razvoja mladih talenata u Drugoj gimnaziji Sarajevo.