ODRŽANA RADIONICA IZ FILOZOFIJE MATEMATIKE

Interdisciplinarnim i transdisciplinarnim pristupom učenju i podučavanju, profesorica Elmana Cerić i profesor Amar Bašić sa učenicima III1 odjeljenja održali su radionicu iz oblasti filozofije matematike. 

Cilj ove radionice bio je putem metode filozofije za djecu (P4C) potaknuti razvoj metakognitivnih kompetencija učenika, kao i razvijanje kritičkog, kreativnog, kolaborativnog i brižnog mišljenja. 

Podstaknuti kratkim videom "Da li je matematika izumljena ili otkrivena?" učenici su imali priliku filozofski promišljati ovo važno pitanje koje intrigira matematičare i filozofe još od antike. Propitujući platonički realizam i formalizam, odnosno stajališta da je matematika jezik univerzuma, koji postoji neovisno o našoj spoznaji, s jedne, te da je matematika društveni konstrukt i invencija, s druge strane, učenici su imali priliku kreativno i kritički promišljati prirodu matematike, matematičke fenomene, jezik, aksiome i dokaze, nudeći vlastitu argumentaciju i razmjenjujući gledišta o ovom problemu. 

S obzirom na činjenicu da je radionica završena otvaranjem novih pitanja, možemo zaključiti da je njen cilj ispunjen.