ODRŽAN KNJIŽEVNI SUSRET S FERIDOM DURAKOVIĆ

U srijedu, 20. aprila 2022. godine, održan je susret i razgovor s jednom od najznačajnijih savremenih bosanskohercegovačkih književnica Feridom Duraković u multimedijalnom prostoru Kuće znanja u Drugoj gimnaziji Sarajevo. Učenici i učenice IB Diploma programa imali su priliku razgovarati o poeziji pjesnikinje Duraković, ženskom stvaralaštvu i ulozi žena spisateljica u angažovanom propitivanju različitih društvenih narativa posebno onih koji su i danas aktuelni poput ratnih užasa, stradanja civila i slično, gdje se ženski mirotvorni narativ čini potrebnijim više no ikada.

U skoro dva sata dinamičnoga razgovora, učenici su pokrenuli i pitanja o kanonskom pristupu proučavanja književnosti, savremenim književnim praksama, kao i novim poetskim jezicima u bosanskohercegovačkoj književnosti, gdje se posebno govorilo o mladim književnicima poput Bjanke Alajbegović, Selme Asotić, Lejle Kalamujić, Senke Marić i drugima.

Bila je to ujedno jedinstvena prilika da naši učenici i učenice razgovaraju sa živućom pjesnikinjom čiju poeziju redovno čitaju i analiziraju u nastavi književnosti. Susret su organizirale profesorice Nermana Imamović, Jasna Kovo, Merisa Drakovac i profesor Vedad Mulavdić, a posebnu zahvalu za dolazak pjesnikinje Duraković u našu školu izrazio je i direktor škole profesor Seid Alibegović.