SJAJNI REZULTATI UČENIKA NA DRŽAVNOM TAKMIČENJU U PODUZETNIŠTVU

U periodu od 8. do 10. maja 2022. godine u Sarajevu je održano 9. Državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu, pod nazivom „Munja Business Challenge“. Naši učenici su i na ovom takmičenju pokazali da su sjajni ostvarivši briljantne rezultate. Mustafa Čelić, učenik II-4 IBMYP odjeljenja, osvojio je 1. mjesto, a u stopu ga prate Adian Krivić, učenik III-2 IBDP odjeljenja na 2. mjestu i Ema Srna, učenica III-1 IBDP odjeljenja na 3. mjestu. Pored njih, našu školu je predstavljala i Amina Fijuljanin iz III-1 IBDP odjeljenja. S ovim rezultatima, sva tri naša učenika su se plasirala na regionalno takmičenje iz biznisa, koje će biti održano krajem maja ove godine, a učenike će, kao i za ovo takmičenje, pripremati profesor Faris Njemčević.

Munja Business Challenge je najveće državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu koje se organizuje od 2013. godine. Kroz poslovni izazov (business challenge), učesnici rješavaju zadani izazov, razvijaju svijest o poduzetništvu, poduzetničke vještine, te unapređuju samopouzdanje, što im je od iznimne važnosti pri ulasku na tržište rada.

Učesnica Ema Srna je izjavila: „Ovo takmičenje nam je na unikatan i veoma interesantan način omogućilo da iskoristimo naše znanje i vještine, te steknemo nova iskustva, koja će nam zasigurno biti od velikog značaja.“ Na ovom takmičenju, takmičari su imali zadatak da osmisle biznis proizvod ili uslugu koja se temelji na recikliranju i ponovnom korištenju otpadaka od hrane, s kojima se stvara nova vrijednost. Biznis je morao biti profitabilan, ali i izvodiv u Bosni i Hercegovini. Ukupno se takmičilo 60 srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine, podlijeljeno u 12 timova, a stručni žiri je izabrao 4 najbolja tima koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na regionalnom takmičenju “Poslovni izazov Zapadnog Balkana” (uz učešće Srbije, Crne Gore i Hrvatske), koje će biti održano od 31. maja do 1. juna 2022. godine. Mustafa Čelić je izjavio: „Nadam se da će regionalno takmičenje biti na nivou mojih očekivanja i da će to biti pozitvno iskustvo za budućnost. Također, očekujem pobjedu, jer imam znanje, motivaciju, vjeru u sebe i svoje ideje.“