Pogodi šta piše...

U utorak 17. maja 2022. godine učenici I-1 razreda naše škole u pratnji profesorice Adile Salibašić posjetili su Zemaljski muzej BiH u Sarajevu i obišli Odjel srednjovjekovne Bosne i Botaničku baštu u kojoj su smješteni neki od najljepših stećaka pronađenih na lokelitetima diljem BiH. Posjeta je realizirana u okviru tematske jedinice „Počeci slavenske pismenosti“ i cilj je bio omogućiti učenicima da barem dijelom uživo vide ono što uče iz udžbenika, ali i da se mladima pokaže kako se znanje nalazi svuda oko nas i samo treba željeti dosegnuti ga. 

Učenici su uživali u lijepom vremenu, tišini i impozantnosti eksponata, ali je igrica „Pogodi šta piše“ ipak privukla najviše pažnje. Naime, učenici su imali izazov da pokušaju pročitati šta piše na stećcima, te usput naučili ponešto i o transliteraciji. 

Profesorica je istakla kako svako proljeće prvačiće vodi po sarajevskim muzejima u okviru nastavnih jedinica o kojima na časovima govore, te najavila posjetu Svrzinoj i Despića kući, Muzeju Jevreja i Muzeju Sevdaha.