Učenici i profesori Druge gimnazije na manifestaciji Dani evropskog filma 2022

Učenici prvih i drugih razreda bilingvalnog i DSD programa prisustvovali su ceremoniji otvaranja manifestacije “Dani evropskog filma 2022“ koju je organizovao EU Info centar u saradnji sa evropskim kulturnim institucijama. Učenici su bili u pratnji profesorica Muruvete Marušić-Klepić, Dženane Musemić i profesora Emira Ševe.

Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, zajedno sa Njemačkom ambasadom u Sarajevu, prikazao je nježnu i srdačnu dramu o odrastanju “Auerhaus”, koju su naši učenici i profesori imali priliku pogledati u kinu Meeting Pointu. Rediteljica se ovim ostvarenjem uspjela staviti u kožu mladih, sa školskim stresom, socijalnom isključenošću i psihičkim problemima. To je priča o odrastanju i prepuštanju, portret jedne ere kao i uzrasta, koji želi otići, negdje drugdje, negdje svejedno, a ipak mu je teško staviti jednu nogu ispred druge.

Na otvaranju je istaknuto da “Dani evropskog filma“, kao tradicionalni dio proslave Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, donose evropsku kulturu i film te prikazuju bogatstvo kulture zajednica zemalja članica Evropske unije.