Trodnevna terenska nastava u Hercegovini za učenike III1 i III2

Prošle sedmice, u periodu od 18. 5. do 20. 5. 2022, učenici III1 i III2 razreda naše škole obišli su Hercegovinu i upoznali se sa ljepotama kulturnog, historijskog i prirodnog blaga ovog dijela naše domovine. Učenici su bili smješteni u Blagaju odakle su pravili dnevne izlete i obišli Konjic i čuveni Titov bunker, Mostar, Izvor rijeke Bune i Tekiju, nekropolu stećaka Radimlju, Stolac, pećinu Vjetrenica, rimske ostatke Mogorjelo, te se osvježili i na vodopadu Kravice, ali uživali i u ljepotama Bunskih kanala.

Ideja za realizaciju terenske nastave nastala je u okviru časova odjeljenske zajednice, ali i nastave Bosanskog jezika i književnosti s obzirom na to da učenici u ovom periodu obrađuju tekstove iz perioda moderne u BiH. Čitajući književne tekstove bh. književnika često obrađuju na časovima motive koji se tiču društveno-historijskog konteksta, legendi, kao i prirodnih ljepota Hercegovine, učenici su zajedno sa profesoricom Salibašić napravili plan putovanja. Dodatno su učenici prirodnog odjeljenja III2 imali priliku sa profesoricom biologije, Dženisom Buljugić sakupljati biljke za svoje herbare i naučiti o biodiverzitetu pećine Vjetrenica, a svi zajedno su razgovarali i o važnosti očuvanja prirodnog bogatstva naše domovine.

Organizaciju i realizaciju terenske nastave su na sebe preuzele profesorice Adila Salibašić i Dženisa Buljugić, uz pomoć profesora Amara Bašića koju su željeli priuštiti svojim učenicima nešto drugačiji način usvajanja znanja, ali i priliku za bolju socijalizaciju i unapređenje komunikacijskih vještina i empatije među adolescentima nakon perioda pandemije i izolacije.

Iskreno se nadamo da će sličnih vidova edukacije na terenu biti više u periodu koji nam dolazi te da ćemo na ovaj način pomoći našim učenicima da prevaziđu izazove povratka u školske klupe.