ULICAMA MOGA GRADA

U utorak 24. maja 2022. godine učenici I-1 odjeljenja, u pratnji profesorice Adile Salibašić, posjetili su Svrzinu kuću u želji da se bolje upoznaju sa načinom života Sarajlija tokom osmanske vladavine.

Naime, učenici se u okviru nastave maternjeg jezika i književnosti trenutno bave izučavanjem sevdalinki i balada, pjesama u kojima se način života i običaji tog doba često pojavljuju kao motiv. Stoga je posjeta ovom muzeju bila itekako korisna i svrsishodna.

Ekipa mladih istraživača iskoristila je priliku i posjetila Muzej Jevreja koji se također nalazi u starom dijelu grada. Učenici su uvidjeli veliki doprinos ekonomskom razvoju, ali i kulturnom bogatstvu Jevreja od perioda Osmanlija do Drugog svjetskog rata. Posebno je zanimljiva bila spoznaja da su Jevreji do rata činili petinu sarajevskog stanovništva. 

Učenici su iskazali želju da do kraja nastave posjete Despića kuću i Muzej sevdaha, a mi se nadamo da će to i ostvariti i tako obogatiti znanje o svom gradu i kulturi ovdašnjeg stanovništva.