DVIJE TREĆINE OLIMPIJSKOG TIMA IZ DRUGE GIMNAZIJE

Nakon dugotrajnog i mukotrpnog procesa konačno je izabran olimpijski tim koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem svjetskom matematičkom takmičenju. Učenici Druge gimnazije Sarajevo ponovo su zablistali i izborili se za čak 4 od 6 mjesta u reprezentaciji koja će našu zemlju predstavljati u Oslu u junu.

Učenici su se za plasman na olimpijadu borili kroz 3 dana takmičenja, Matematičku olimpijadu Bosne i Hercegovine održanu 15. i 16. maja u Banjoj Luci i Izborno takmičenje održano 26. maja u Sarajevu. Na Izborno takmičenje se plasiralo 10 prvoplasiranih učenika s Matematičke olimpijade BiH, od čega je bilo 6 učenika Druge gimnazije Sarajevo. Na kraju su se za plasman na IMO sabirali bodovi sa Matematičke olimpijade BiH i Izbornog takmičenja.

U konačnici je najviše bodova osvojio Boris Stanković, maturant naše škole. Borisu je ovo treća uzastopna godina da kao prvoplasirani izbori mjesto u olimpijskoj ekipi Bosne i Hercegovine što nije uspjelo nikom u posljednjih 10 godina. Zablistala je i naša Emira Ibrahimović, učenica 3. razreda koja je na kraju osvojila 2. mjesto, a uz to je bila i pobjednica Matematičke olimpijade Bosne i Hercegovine. S njom je 2. mjesto podijelio Benjamin Mujkić, učenik 1. razreda naše škole ostvarivši rezultat kakav do sada nije niko u njegovom uzrastu.

Četvrto mjesto osvojio je Jovan Vuković, maturant Gimnazije Banja Luka, dok su nakon 3 dana takmičenja 5. mjesto dijelili učenici naše škole Haris Imamović (4. razred) i Ervin Macić (3. razred), te učenici Gimnazije Banja Luka Marko Dimitrić i Marko Vučić (4. razred). Ova četvorica učenika su u petak 27. maja radili razigravanje za preostala dva mjesta u olimpijskoj ekipi nakon kojeg su se na IMO plasirali Haris Imamović i Marko Dimitrić. Vrijedi spomenuti i da je učenica 2. razreda naše škole Ilma Čeljo osvojila 10. mjesto.

Direktor škole Seid Alibegović nije krio oduševljenje postignutim rezultatima naših učenika i istakao je kako su oni plod dugotrajnog i vrijednog rada kroz Klub matematike Druge gimnazije Sarajevo čiji su koordinatori profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija.
Profesori Bašić i Kalajdžija su istakli da ih ovi rezultati raduju iz više razloga i da predstavljaju krunu fenomenalne godine na domaćim takmičenjima gdje je Druga gimnazija Sarajevo bila apsolutni pobjednik na kantonalnom, federalnom, a evo sada i državnom nivou. Činjenica da je od 20 učenika koji su predstavljali Federaciju u Banja Luci njih 18 bilo iz naše škole, od čega će se njih čak 11 takmičiti i iduće godine pokazuje kako je Druga gimnazija trenutno vodeći faktor u matematičkoj zajednici i da bi situacija u budućnosti trebala biti još bolja. Velike zasluge za to pripadaju i generaciji 4. razreda koja je na odlasku jer su mlađe generacije imale priliku stasavati uz Borisa, Harisa i njihove kolege iz razreda, ali i Jovana i Marka koji su bili česti gosti na našem Klubu matematike.