STRUČNO USAVRŠAVANJE PROFESORA BILINGVALNOG PROGRAMA

U prostorijama Goethe Instituta u četvrtak 23. juna 2022. godine organizovano je stručno usavršavanje za profesore koji predaju dvojezično u Bilingvalnom programu. Edukacija je organizovana u saradnji DAAD-a (Njemačka služba za akademsku razmjenu) i Goethe Instituta, a za cilj je imala razvijanje dodatnih kompetencija i znanja kod profesora koji predmete predaju na njemačkom i bosanskom jeziku.

Glavna tema edukacije bila je upotreba stručnih izraza u bilingvalnoj nastavi. Tokom zanimljivih multimedijalnih radionica, naše profesorice i profesori koristili su različite aplikacije za učenje, analizirali odlomke tekstova iz najnovije literature za bilingvalnu nastavu i stekli dodatne vještine koje mogu primijeniti u dvojezičnoj nastavi s učenicima.

Ovaj izuzetno koristan susret u Goethe Institutu bio je izuzetna prilika za profesorice i profesore da međusobno razmijene svoja dosadašnja iskustva rada u dvojezičnom programu i, na kraju, u diskusiji predlože načine kako da se nastava u ovom programu u budućnosti unaprijedi.

Saradnja Goethe Instituta i DAAD-a s našom školom će se nastaviti, a planirani su već novi zajednički projekti u narednoj školskoj godini.