HISTORIJSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA NA NAJVEĆEM SVJETSKOM MATEMATIČKOM TAKMIČENJU

HISTORIJSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA NA NAJVEĆEM SVJETSKOM MATEMATIČKOM TAKMIČENJU

OSVOJENE TRI SREBRENE, DVIJE BRONZANE MEDALJE I POHVALA

Na 63. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se održava u Oslu, reprezentacija Bosne i Hercegovine po svim parametrima je ostvarila rezultat kakav nije do sada.

IMO je najveće i najprestižnije svjetsko takmičenje iz matematike, a Druga gimnazija Sarajevo s pravom može biti ponosna na to što su drugu godinu zaredom dvije trećine bh. olimpijskog tima, koji je ponovo oborio brojne rekorde, činili učenici naše škole.

Bh. olimpijci osvojili su 3 srebrne i 2 bronzane medalje, te jednu počasnu pohvalu, od čega su učenici naše škole ponijeli 2 srebra, 1 bronzu i 1 počasnu pohvalu.

Srebrene medalje osvojili su Boris Stanković, učenik 4. razreda Druge gimnazije Sarajevo, Benjamin Mujkić, učenik 1. razreda Druge gimnazije Sarajevo, i Jovan Vuković, učenik 4. razreda Gimnazije Banja Luka.

Benjamin je ovime postao ubjedljivo najmlađi osvajač srebrene medalje u historiji bh. matematike, a Boris je ovom srebrenom medaljom okrunio svoju takmičarsku karijeru u svom 4. učešću na IMO nakon što mu je prošle godine srebro izmaklo za samo jedan bod.

Bronzane medalje osvojili su Haris Imamović, učenik 4. razreda Druge gimnazije Sarajevo i Marko Dimitrić, učenik 4. razreda Gimnazije Banja Luka. Počasnu pohvalu osvojila je učenica 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo Emira Ibrahimović.

Lideri ekipe BiH bili su Adisa Bolić i Milisav Knežević, a odlazak na olimpijadu u potpunosti je podržalo i omogućilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo kojem se ovim putem posebno zahvaljujemo.


Ovaj rezultat historijski je i nestvaran iz mnogo razloga. Naime, nikada u jednoj godini naša ekipa nije osvojila više od jedne srebrne medalje. U dosadašnjih 29 učešća učenici iz BiH osvojili su ukupno 6 srebrnih medalja od 1993. godine. Zbog toga ova 3 srebra sijaju i više nego zlato! Ova ekipa postavila je i novi rekord po broju osvojenih bodova na IMO. Sa čak 154 osvojena boda ubjedljivo su srušili rekord od 103 boda iz 2018. godine.

Ove godine smo osvoji 36. mjesto u konkurenciji 104 države, što je najbolji ekipni plasman u posljednjih 20 godina! U ekipnom plasmanu odmah ispred nas je Hrvatska sa 157 bodova, a odmah iza nas Srbija sa 153 boda, ali učenici iz Srbije i Hrvatske zajedno su osvojili 3 srebrne medalje koliko i učenici iz BiH. Iza naše ekipe su ostale države poput Nizozemske, Švicarske, Argentine, Španije, Portugala, Češke, Danske, Austrije, Švedske, Norveške, Finske...

 

Direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović istakao je da nevjerovatni rezultati poput ovih ne dolaze preko noći već su plod dugotrajnog rada i zalaganja ovih učenika. Posebno je ponosan na to što su učenici 4. razreda koji sada završavaju Drugu gimnaziju Sarajevo prva generacija Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo koja je Klub imala sve 4 godine, te su matematički stasavali uz Klub kao i Klub uz njih. Boris i Haris već su odavno i predavači na Klubu, a sve više im se pridružuju i mlade snage, kao što su Benjamin i Emira, pa ima mnogo razloga da vjerujemo da će se ovi rezultati ponoviti i u skorijoj budućnosti. Iskrene čestitke uputio je i svojim profesorima, koordinatorima Kluba matematike Druge gimnazije Amaru Bašiću i Emiru Kalajdžiji na svemu što su uradili prethodnih godina i bez čije mentorske podrške i nesebičnog zalaganja ovakav uspjeh ne bi bio moguć.