POSJETA MARIS KOLEDŽA IZ HAGA

U periodu od 20. do 23. septembra 2022. godine Druga gimnazija Sarajevo je bila škola domaćin učenicima i profesorima Maris Koledža iz Haga (Nizozemska). Ova razmjena učenika je nastala kao rezultat online konferencije održane u januaru ove godine između ambasadora Nizozemske i Bosne i Hercegovine, gradonačelnika Haga i Sarajeva i naše dvije škole.

Svečana ceremonija dobrodošlice je održana u Kući znanja prilikom koje su se obratili direktor Druge gimnazije Sarajevo prof. Seid Alibegović, NJ.E. Ambasador Jan Waltmans i profesorica Maris Koledža Patty Fisser. Učenici su prilikom posjete našoj školi prisustvovali predavanjima i radionicama koje su organizovali profesori Maja Ljubović, Aida Sejdić Melezović, Aida Kalaba Musić, Sandra Zuko i Kenan Velić.

Učenici obje škole su posjetili kulturne i historijske znamenitosti Sarajeva poput Vijećnice, Žute tabije, Trebevića, Begove džamije, Stare pravoslavne crkve, Katoličke crkve, Muzeja jevreja, Muzeja Srebrenice i Muzeja optičkih iluzija. Osim edukativnih radionica i upoznavanja Sarajeva, učenici obje škole su zajedničko slobodno vrijeme iskoristili za druženje i međusobno upoznavanje.

Dogovoren je i nastavak saradnje u vidu uzvratne posjete Hagu i Maris Koledžu koja je planirana u proljeće sljedeće godine.