REALIZOVANA POSJETA UČENIKA IZ LUCERNA

U periodu od 23. do 28. septembra posjetom učenika iz Lucerna Sarajevu realizovan je prvi dio projekta studijske razmjene između učenika IB DP-a naše škole i Kantonsschule Alpenquai (Švicarska).

Cilj projekta je interkulturalna razmjena i učenje, podizanje svijesti učenika o različitim izazovima koji nastaju u pluralnim društvima (BiH i Švicarska), te kako sve vrste Drugosti i Drugačijeg razumijevati i živjeti kao osobno i društveno bogatstvo i priliku za rast, a ne kao prijetnju (otklanjanje isključivih stavova i predrasuda).  

Projekat u našoj školi se realizuje kao zajednički pristup Core segmenta IB DP-a (TOK, EE i CAS), kroz povezivanje i inkorporiranje naučenog u školi sa svakodnevnim iskustvom učenika, kritička refleksija o naučenom, te svjesnost o ulozi aktivizma učenika u globaliziranom svijetu u kojemu žive.

U toku posjete učenika iz Švicarske realizovana je radionica u našoj školi, obilasci Sarajeva i Mostara, te posjeta Memorijalnom centru Potočari, dok je uzvratna posjeta naših učenika planirana za početak marta 2023. Gosti iz Lucerna su iskazali veliku zahvalnost našoj školi za organizaciju posjete te učenicima i njihovim porodicama koje su ih ugostile tokom boravka u Sarajevu.