Posjeta učenika bilingvalnog programa Zemaljskom muzeju

Učenici bilingvalnog programa su u srijedu 12. oktobar 2022. godine, u pratnji profesorice Lejle Avdagić i profesora Emira Ševe, posjetili Zemaljski muzej u Sarajevu. Glavni razlog posjete učenika i profesora ovoj kulturno-naučnoj instituciji je izložba ''Sevdalinka - slika, riječ i zvuk''.

Sevdalinka pripada redu najljepših usmenoknjiževnih vrsta koje je iznjedrio narod Bosne i Hercegovine i predstavljena je kroz četiri historijska razdoblja kroz koja se razvijala i sazrijevala u kulturnom miljeu Bosne. Naši učenici i profesori su slušali audio sadržaje i razgledali likovne radove nastalih inspiriranošću ovom pjesmom. Ali, također, nisu propustili priliku da posjete odjele za arheologiju, etnologiju, prirodne nauke kao i Botanički vrt. Odjel za etnologiju oslikava izgled bosanskohercegovačke tradicionalne gradske kuće. Učenici su vidjeli sve segmente materijalne, duhovne i socijalne kulture naroda Bosne i Hercegovine, U Odjelu za arheologiju obišli su stalne postavke muzeja “Bosna i Hercegovina u antičko doba” i “Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba”

Nakon razgledanja najznačajnijih eksponata iz prahistorije s područja naše zemlje, učenici i profesori su s kustosom razgovarali o budućim projektima ove značajne kulturno-naučne ustanove sa našom školom.