PROFESIONALNA ORIJENTACIJA MATURANATA

Učenici završnih razreda Druge gimnazije Sarajevo su, u sklopu profesionalne orijentacije, imali priliku da prisustvuju dvjema veoma zanimljivim prezentacijama univerziteta. Prvu prezentaciju je održao profesor Loutfi Jirari, predstavnik DePauw University iz Indijane (Sjedinjene Američke Države), dok se druga prezentacija odnosila na ADA University iz Azerbejdžana.

Učenicima su predstavljeni programi ovih privatnih univerziteta, uslovi za apliciranje, videoprezentacija kampusa i ono što je za naše učenike veoma bitno – stipendije i školarine za internacionalne učenike. Učenici su imali priliku i da individualno porazgovaraju sa predstavnicima univerziteta, kako bi dobili još detaljnije informacije vezane za uslove apliciranja.

Dana 26. oktobra 2022.godine, učenici su u pratnji profesora posjetili Sajam stipendija koji je održan u zgradi Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Na ovom sajmu je uzelo učešće 47 institucija iz 17 zemalja, a za cilj ima da okupi sve institucije koje dodjeljuju stipendije ili druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te da im omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i da priliku posjetiocima da sve informacije o mogućnostima stipendiranja daljnjeg obrazovanja u BiH ili u inostranstvu dobiju na jednom mjestu.