Učenici IV2 razreda posjetili izložbe u Zemaljskom muzeju

Jučer su naši maturanti – učenici IV2 razreda, u okviru odjeljenske zajednice sa razrednicom, profesoricom Adila Salibašić, posjetili Zemaljski muzej BiH u želji da pogledaju tri izložbe koje su ovih dana postavljene u ovoj instituciji. To su izložbe „Herbarium“, “Yves Saint – Laurent”, te „Sevdalinka“.

Izložba Ismara Čirkinagića pod nazivom HERBARIUM koju su prvobitno posjetili učenici sa prirodnog smjera sadrži dio prikupljenih biljaka koje su pronađene na mjestima masovnih grobnica oko Prijedora. Ovaj bosansko-danski vizuelni umjetnik, koji se koji se dugi niz godina bavi prikupljanjem biljaka sa navedenog područja i fotografisanjem pejzaža, ističe kako je konačan cilj ove umjetničke instalacije da ovom izložbom prikaže elemente novog života koji se javlja na mjestima gdje su životi naprasno prekinuti.

Druga izložba predstavlja ekskluzivne fotografije francuskih fotografa Pierrea i Alexandre Boulat pod nazivom Yves Saint – Laurent. Izložbena postavka predstavlja fotografije koje bilježe najuzbudljivije dijelove rada u sklopu karijere francuskog modnog kreatora i kostimografa koji je sa devetnaest godina počeo raditi za Christiana Diora, a već pet godina kasnije utemeljio svjetski poznatu modnu kuću Yves Saint-Laurent. Fotografijama je obuhvaćen period od 1962. godine kada je Saint – Laurent pripremao prvu kolekciju pod vlastitim imenom, do njegove posljednje revije u Parizu koja je održana u januaru 2002. godine.

Kao posljednju, no ne i najmanje važnu učenici su posjetili izložbu „Sevdalinka“ i ovom se prilikom podsjetili na sve ono o čemu su učili o ovoj temi tokom četverogodišnjeg školovanja u Drugoj gimnaziji. Učenici su imali priliku poslušati neke od izvedbi sevdalinki kroz različite epohe njihovog nastajanja, upoznati se sa instrumenta specifičnim za određenu epohu, kao i pogledati radio i TV prijemnike putem kojih su se sevdalinke prenosile široj publici.

Kao i uvijek, vrijeme provedeno u Zemaljskom muzeju bilo je ugodno i korisno, a mi se nadamo da smo našim maturantima uspjeli razviti naviku redovnog posjećivanja kulturno-umjetničkih institucija i uživanje u stalnim ili privremenim izložbenim postavkama.