MUN sesija za učenike 3.-ih razreda

Vještine javnog govorništva, podržavanje stavova argumentima, i davanje elokventnih govora, su zavidne vještine za sve mlade ljude. Ove vještine, koliko god bitne bile, teško je razviti bez prilika za vježbu istih. Iz ovog razloga su učenici trećeg razreda, u sklopu časa demokratija, odlučili organizovati simulaciju MUN sesije u kojoj su priliku za učestvovanje imali svi učenici trećeg razreda koji pohađaju nacionalni smjer. MUN, odnosno Model United Nations, simulacija je sastanka Ujedinjenih Nacija, namijenjena za edukativne svrhe i za približavanje učesnika sa internacionalnim relacijama i diplomatijom. Ideja MUN konferencija je u posljednih par godina skupljala rastuću popularnost među srenjoškolcima Sarajeva zbog svog jedinstvenog koncepta - debate gdje učesnici zastupaju stavove države koja im je data. Ovaj projekat je započeo kao ideja za debatu na času Građansko obrazovanje/ Demokratija, ali ono što je na kraju proizašlo iz ove ideje jesto tzv. Third Years Model United Nations, odnosno TYMUN. Organizaciju su obavili učenici Ena Galijašević, Lejla Omerović i Hamza Kadrić, uz podršku i pomoć profesorice Enise Karamešić.

Projekt je realiziran sa preko 40 učesnika koji su u parovima predstavljali stavove zadanih država na temu “Kriza u Kašmiru”, sa fokusom na ljudska prava, koristeći znanje sa časova predmeta Demokratije, ali obogaćujući to dodatnim istraživanjem, što je imalo i benefit vježbanja procjenjivanja kredibilnosti izvora. Delegati su u svoje govore inkorporirali jake argumente koje su iznijeli na strastven način što je atmosferu debate učinilo još dinamičnijom i zanimljivijom za sve prisutne. Cilj ovog projekta je bio da se ideja diplomatske debate učini pristupačnom, kako učestvovanje na pravoj MUN konferenciji može bit poprilično zastrašujuče, uzimajući u obzir kompleksnost pravila procedure, te i jezične barijere, zbog čega je TYMUN bio prelazni oblik MUN sesije, kao kompleksniji oblik obične debate, ali sa pojednostavljenim pravilima u odnosu na pravi MUN. Ono što je također činilo ovo iskustvo zanimljivim, jeste to što su delegati imali opciju da pričaju na engleskom ili na bosanskom, te su debatirali u parovima, kako bi izbjegli bilo kakvu barijeru koju debate ovog tipa inače postavljaju.

Rezultat ovog projekta je bila izuzetno dinamična debata, te je ažurnost učenika za uključenje i davanje govora bila više nego ugodno iznenađenje.

Zainteresiranost učenika je u svakom slučaju bila na zadivnom nivou, i ponovno organizovanje projekta poput ovog je definitivno planirano, te su organizatori jako optimistični da će neki od učesnika u budućnosti da se okušaju i na pravoj MUN konferenciji, što je naravno i bio cilj.