Održana promocija pet knjiga u Drugoj gimnaziji

U subotu, 14.01.2023. godine u 18 sati, u Drugoj gimnaziji održana je promocija pet naslova, od kojih su četiri sa filozofsko-pedagoškom tematikom. Činjenica da je Druga gimnazija ujedno i izdavač jednog od promoviranih naslova, još jednom potvđuje njenu obrazovnu misiju. Nakon uvodnog obraćanja direktora škole Seida Alibegovića, promovirani su naslovi čiji je kratak sadržaj dat u nastavku teksta, a promotori su bili: prof. dr. sc. Adila Pašalić Kreso, prof. dr. sc. Haris Cerić,  doc. dr. sc. Bruno Ćurko, dr.sc. Kerim Sušić te profesorica naše škole mr. sc. Elmana Cerić. Moderatorica na promociji je bila Jasna Kovo-Salkić, MA, također profesorica naše škole.

 

Cerić, H., Cerić. E. (2020.) Strip kao medij filozofske poruke: stripozofski pristup nastavi filozofije. Sarajevo: Druga gimnazija.

Ova knjiga nastala je kao sinteza iskustava autora, koja su rezultat dugogodišnjeg teorijskog istraživanja i praktične primjene stripa u nastavi. U knjizi se zagovara i nudi alternativni pristup nastavi filozofije (stripozofski pristup), koji omogućava učenicima da iskažu svoj kreativni potencijal i razvijaju kritičko mišljenje. O vrijednosti knjige svjedoči i činjenica da se kao obavezna literatura koristi u okviru kolegija metodike nastave filozofije na nekim sveučilištima u regionu.

 

Ćurko, B., Škerbić, M. M. (2019.)  Filozofija - mašto pak je to? 13 priča o antičkim filozofima. Zadar: Mala filozofija  

Kao što i sam naslov kaže 13 glavnih likova, 13 najpoznatijih antičkih filozofija u interpretaciji Bruna Ćurka i Matije Mate Škerbića i obogaćena ilustracijama Mirka Ćalušića. Svaka priča poziva vas i potiče da promislite o različitim temama koje su veoma važne za naš svakodnevni život.

 

Ćurko, B. Surać S. (2019.) Mediteranski armerun – Jadranske letere i litrati. Zadar: Mala filozofija 

Mediteranski armerun je simboličan prostor drevne povezanosti morskih i uzobalnih bića, mirisnog bilja i krajobraza s običajima i svakodnevnim poslovima.

 

Kragić, I., Krajina A.  (2022.) Mišljenica. Zadar: Mala filozofija.   

Mišljenica je interaktivna dječja bilježnica za poticanje pisanog izražavanja, samorefleksije te razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja. Mišljenica uvodi djecu i mlade u autonomne svjetove kroz niz zaigranih zadataka.

 

Ćurko, B. I Guć, J. (2022.) Odgoj za životinje – Razvoj kritičke misli i bioetičkog senzibiliteta kod djece, Zadar: Mala filozofija.  

Znanstvena publikacija “Odgoj za životinje” dvojice filozofa Bruna Ćurka i Josipa Guća obrađuje problema razvoja kritičke misli i bioetičkog senzibiliteta kod djece. Kroz knjigu, na primjer, autori se pitaju “kako se kalio čelik” i “može li tko reći, gdje je put ka sreći”, a kroz kratka poglavlja, važne bioetičke i filozofske teme obrađene su na zanimljiv i dostupan način.

Kuća znanja u Drugoj gimnaziji bila je dupke puna, a ovom prilikom zahvaljujemo svim prisutnim što su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj. Posebnu zahvalu upućujemo bivšim i sadašnjim učenicima Druge gimnazije, među kojima su bili i olimpijci sa Međunarodne filozofske ollimpijade (2020) Faruk Šahat i Hana Ćatić, koji su nas te godine obradovali srebrnom i počasnom medaljom.