ZAJEDNIČKI SUSRET IB ŠKOLA U BIH

Posljednja dva dana naša škola bila je domaćin IB školama iz Bosne i Hercegovine. Saradnja IB škola nastala je inicijativom naših nastavnika koji su, pored organizacije, realizovali i radionice u svrhu razmjene iskustava. Radionica je otvorena pozdravnim govorom direktora Druge gimnazije Seida Alibegovića i koordinatorice Diploma programa Dževdete Dervić.

 

Učesnici radionice iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke prisustvovali su i zajedničkoj radionici o implementaciji TOK-a i CAS-a u Diploma programu Druge gimnazije, predavanja i vođenje praktičnog rada su održale profesorice TOK-a Elmana Cerić i koordinatorica CAS-a Aida Sejdić-Melezović. Cilj obje radionice je bio jačanje veza između sve četiri IB škole u BiH kroz razvijanje ideja o zajedničkim projektima. Profesorica Cerić je također ukazala na važnost integracije TOK-a u sve predmetne grupe te su učesnici na primjeru kampanje „No shhh anymore“ mogli vidjeti kako funkcioniše projekat realiziran iz perspektive TOK-a, psihologije, maternjeg jezika i književnosti i CAS-a.

 

Dvodnevni susret je primarno realiziran u predmetnim grupama jezika i književnosti i prirodnih nauka, a učesnici radionice su u pomenutim grupama dodatno radili na razmjenjivanju iskustava iz prakse te usmjeravanju nastavnog procesa prema načelima IB Diploma programa.

 

S obzirom na zahtjeve IB programa, saradnja među nastavnicima je odličan način za razmjene ideja, iskustava, planiranje novih projekata, a u svrhu unapređenja procesa učenja i podučavanja. 

 

U radionicama je učestvovalo 27 nastavnika iz svih IB škola u BiH. Nadamo se da su dvodnevne sesije u Drugoj gimnaziji samo početak dugoročne saradnje između naših nastavnika i učenika.