DRUGA EPIZODA SERIJALA PUTEVIMA HISTORIJE

U prostorijama Druge gimnazije nastavljeno je snimanje serijala „Putevima historije“ . Gost druge emisije bila je profesorica Metodike nastave sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu mr. Melisa Forić Plasto.

Emisiju je i ovaj put uredio i vodio naš učenik trećeg razreda Mak Topčić, uz mentorstvo profesora Emira Ševe. Sa uvaženom profesoricom razgovarao je o aktualnim temama iz svijeta historije i problemima sa kojima se historija kao nauka suočava. Jedan od glavnih problema je činjenica da živimo u zemlji sa tri istine, gdje postoje tri različite perspektive gledanja, ne samo na dešavanja iz 90-ih godina u našoj zemlji, već i na druge historijske procese i događaje u prošlosti. U vezi s tim, postavljeno je pitanje koliko kontroverzne teme zastupljene u historiografiji i nastavi historije u Bosni i Hercegovini, kao postkonfliktnom društvu, imaju tendenciju da stvaraju podjele među ljudima stvarajući sumnju i nepovjerenje.

Svakako, jedna od najvažnijih tema razgovara bila je kurikularna reforma koja se trenutno implementira u prvim razredima gimnazije u Kantonu Sarajevo.  Snimanje serijala „ Putevima historije“ se nastavlja sa novim interesantnim temama i gostima.