Obilježavanje 8. marta u Historijskom muzeju

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, uposlenici Historijskog muzeja organizovali su za naše učenike radionicu o historijskom značaju Antifašističkog fronta žena. Naši učenici, članovi Historijske sekcije, uz pratnju profesora Emira Ševe, imali su jedinstvenu priliku i zadovoljstvo raditi sa orginalnim arhivskim dokumentima, fotografijama, posterima i novinskim člancima koji ilustruju  detaljne aktivnosti i nasljeđe, najznačajnijeg pokreta žena na našim prostorima, AFŽ-a.

Koliko je uloga AFŽ-a u narodnooslobodilačkom pokretu bila značajna, najbolje pokazuje govor Josipa Broza Tita tokom svečane konferencije AFŽ-a u Bosanskom Petrovcu 6. decembra 1942. godine: „Ja se ponosim time što stojim na čelu armije u kojoj ima ogroman broj žena. Ja mogu kazati da su žene u toj borbi po svom heroizmu, po svojoj izdržljivosti, bile i jesu na prvom mjestu i u prvim redovima i svim narodima Jugoslavije čini čast-što imaju takve kćeri“.

Među obimnom građom Antifašističke fronte žena, u Historijskom muzeju, nalaze se i brojni primjeri časopisa “Nova žena“ koji je počeo izlaziti 1945. godine i služio je kao glavno glasilo bosanskohercegovačkih žena, te imao zadatak mobilizirati i informisati žene o svim važnim pitanjima koja ih se tiču. Naši učenici i profesor imali su priliku obići najvažnije prostorije, uključujući depo i biblioteku, ove vrlo značajne kulturno-historijske institucije.

Historijski muzej će, u narednom periodu, organizovati niz radionica s ciljem da naši učenici steknu dodatna znanja i vještine o prikupljanju, sistematiziranju i evaluaciji pisane historijske građe.

Radujemo se već našoj narednoj posjeti.