Studijsko putovanje u Švicarsku

Studijsko putovanje, odnosno uzvratna posjeta profesorica i učenika/ica Druge gimnazije školi Kantonsschule Alpenquai u Luzernu (Švicarska), realizirano je u periodu od 28. 02. – 07.03.2023. godine. Učenici/ice i profesorice imali su priliku posjetili školu, gdje su sa svojim domaćinima prisustvovali različitim radionicama i časovima, te se upoznali sa  historijatom škole, kao i njenom unutarnjom organizacijom i različitim programima koje nudi. Tokom ovog studijskog putovanja realiziran je obilazak kulturno-historijskih znamenitosti, ali i prirodnih ljepota grada Luzerna, te jednodnevni izlet na planinu Rigi, gdje su učenici mogli uživati na suncu gledajući u obronke Alpa, a u povratku uživati u vožnji jezerom Luzern. Na Dan nezavisnosti BiH upriličen je susret sa predstavnicima udruženja Moja BiH koje djeluje u Švicarskoj.

S obzirom na to da je u fokusu ove razmjene interkulturalno i međureligijsko učenje i razumijevanje, jedno od odredišta bio je i Bošnjački kulturni centar u Emmenbrückeu, sa kojim profesori Religijskih studija iz škole domaćina imaju višegodišnju saradnju i gdje rado odvode svoje učenike, a čija su vrata, kako navode, otvorena svima. Također, u programu razmjene bila je i posjeta organizaciji Hello Welcome koja se bavi prihvatom i pomoći izbjeglicama. Voditeljica ove organizacije je novinarka Renate Metzger, producentica dokumentarnog filma o Srebrenici, kojeg su naši učenici imali priliku vidjeti, te autorica dvije knjige koje govore o genocidu u Srebrenici.

Tokom jednodnevne posjete Bernu, osim obilaska grada, upriličena je i posjeta  Ambasadi BiH u Švicarskoj, gdje je delegaciju naše škole ugostila sekretarka ambasade Dženeta Halilović.

Tokom zadnjeg dana boravka u Luzernu, naši učenici su u prepunom amfiteatru škole održali prezentaciju o Bosni i Hercegovini i Drugoj gimnaziji, dok su švicarski učenici predstavili svoju zemlju. Cijeli događaj  bio je i medijski popraćen, pa se tako narednog dana na stranicama novina Luzerner Zeitung našao članak koji govori o ovoj razmjeni.

Učenici i profesori obje škole su po okončanju ove posjete izrazili  ogromno zadovoljstvo realiziranom saradnjom, ističući da su putem nje naučili mnogo jedni o drugima, te da ih je ova razmjena obogatila kako na ličnom, tako i na profesionalnom i akademskom nivou. Voditeljice ovog projekta u našoj školi bile su profesorice Aida Sejdić-Melezović, Lejla Čaušević i Elmana Cerić, a njegova cjelokupna realizacija podržana je od strane Movetie, švicarske nacionalne agencije za mobilnost u obrazovanju.