STUDIJSKO PUTOVANJE UČENIKA I PROFESORA IBDP U ISTANBUL

Inspirisani djelom Orhana Pamuka “Istanbul: grad, sjećanja” učenici i profesori IBDP posjetili  su grad Istanbul u periodu od 24.02.2018. - 27.02.2018. godine. 70 učenika III i IV razreda IBDP i sedam profesorica (Aida Sejdić Melezović, Dženeta Ajanić, Elmana Cerić, Merisa Drakovac, Sandra Muratović, Mejrima Čaušević i Nermana Imamović) imali su priliku upoznati Istanbul turskog nobelovca Orhana Pamuka.

Tokom četverodnevne posjete učenici su se upoznali sa kulturnim i historijskim znamenitostima grada Istanbula te su imali priliku posjetiti: stari dio grada gdje se nalazi hipodrom, Aja Sofiju, Topkapi palatu, Dolmabahče palatu, Bešiktas Ortakoj, Arnavutkoj, Bebe i Rumeli Hisar, Miniaturk park, Ejup Sultan, Pier Loti vidikovac, Grand bazar i  krstariti  Bosforom.

Osim navedenih sadržaja, čiji cilj je prvenstveno bio doživjeti Istanbul iz navedenog djela, učenici su imali određeni period slobodnog vremena, koji su iskoristili da upoznaju dijelove grada, koji nisu bili obuhvaćeni programom putovanja.

Tokom boravka u Istanbulu učenici su učestvovali u online kvizu, u kojem su se našla pitanja iz djela „Istanbul: grad, sjećanja“, ali i u CAS aktivnostima kojima je realiziran projekat multimedijalne radionice.

Navedene aktivnosti i učeničke impresije dovoljan su pokazatelj da se putovanja ovakvog karaktera trebaju realizirati i u budućnosti, prije svega s ciljem upoznavanja i prihvatanja drugačijih kultura.