NAGRADNI KONKURS VIJEĆA RODITELJA

NAGRADNI KONKURS VIJEĆA RODITELJA
Povodom Dana škole školske 2017./2018. godine


2018. godina je prilika da se generacije sretnu i slave mlade svih nacija. To je platforma za naše učenike koji bi trebali glasno progovoriti o pitanjima koja utiču na njihove živote i obrazovanje pokazujući svoje ideje i talente kroz sistem oglašavanja identiteta mladosti.
Nagradni konkurs će im omogućiti da ospore društveni status quo i stvore pozitivnu percepciju o njima i o društvu koje im se nudi.

Nagradni konkurs novih talenata pod nazivom

JA –ŠKOLA – BUDUĆNOST
Moto: Status quo – šta je to?

ima za cilj novo natjecanje talenata Druge gimnazije Sarajevo, te da podstaknu javnost ka razvijanju šire slike budućnosti u oblasti obrazovanja kroz društvene odnose koji se direktno tiču srednjoškolaca. Oglašavanjem i prezentacijom svog mišljenja kroz različite forme, dajući im priliku da pokažu svoje talente, sposobnosti i kreativnosti, učesnici će u okviru zadate teme direktno progovoriti o sebi.
U stalnom nastojanju da stvaraju nove mogućnosti za razmjenu, debatu i komunikaciju, talenti šire opseg svojih ponuda ka društvu u cjelini. Pod mentorstvom svojih profesora učionice će biti mjesta sastanaka, rasprava, obuka i inspiracija za talentirane oglašivače novih inspiracija koristeći se i svojim znanjima iz tehnologija (medija: digitalne promocije putem fotografije, videa, softverskih aplikacija širokog opsega), književno – likovnog stvaralaštva i sporta.
Nagradno takmičenje kroz raznovrsne priče i pokrete ove godine predstavlja lidere, mlade inovatore novih promišljanja čija je tema zajednička inicijativa za budućnost po njihovoj mjeri. Oni su glavni regulatori bolje budućnosti.
Kategorije:
- Izdvoji se iz gomile (literarni rad, kratki film, fotografija, sportska egzibicija...)
- Ja sam inovator novog mišljenja (prezentacija putem video rada, kompjuterska animacija, umjetnički performans, forma monologa ili dijaloga kratka predstava jednog ili više učenika, govorništvo – čitanje svog eseja...)
- Hoću Izbor (pjesma, poezija, stand-up, likovni rad – tehnika po izboru, dokumentarni kratki film, plesna koreografija, prezentacija po izboru ekoloških osvrta...)
- To ja volim (slobodan izbor aktivnosti hobija predstavljenog u formi kratkog filma, eseja kroz izbornu prezentaciju, malog kataloga grafičkog dizajna, plesa, pjesme....)
Tehnike izražavanja su samo prijedlog i nisu obavezujuće, a učenici mogu izabrati i neku sasvim novu koja ovdje nije navedena. Svi radovi se predaju u pisanom, video ili audio obliku.

Prijava na konkurs je otvorena do 25.3.2018. godine.

Mentori / profesori su dužni predati učeničke radove najkasnije do 01.4.2018. kako bi se pristupilo procjeni i odabiru najuspješnijih radova.

Sve prijave dostaviti pedagogici nacionalnog programa, lično ili na mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., koordinatorici Vijeća roditelja.

Bit će oformljena komisija sastavljene od učenika, profesora i roditelja. Za najuspješnije kategorije predviđena je novčana nagrada, a učenicima će biti omogućena i nagrada u vidu posjete / obilaska / učešća u aktivnostima koje su u uskoj vezi sa temom / tehnikom koju su odabrali i koje će učenicima otvoriti neke nove perspektive pri samom odabiru mogućeg profesionalnog zanimanja. Proglašenje pobjednika planirano je za svečanost proslave dana škole.

Nadamo se da će pristigli prijedlozi pokazati svježinu, kreativnost u podjeli misli i iskustva savremene mladosti.