SARAH HODŽIĆ REALIZIRALA IZUZETNO USPJEŠAN PROJEKT NA TEMU SIGURNOSTI UČENIKA

Učenica odjeljenja II2IB Sarah Hodžić je sredinom marta 2018. privela kraju svoj izuzetno uspješan personal project na temu sigurnosti učenika u školama na kojem je veoma predano radila u periodu od oktobra do sredine marta tekuće školske godine. Sarah se za ovu temu opredijelila imajući u vidu činjenicu da se u bosanskohercegovačkim školama nedovoljna pažnja posvećuje stepenu sigurnosti učenika, premda bi sigurnost učenika u školama zapravo trebala prioritet, imajući u vidu činjenicu da učenici izvan svog doma najviše vremena provode upravo u školi.
Ovaj personal project, kao kruna dvogodišnjeg obrazovanja svakog učenika u IB Middle Years Programu, za Sarah se sastojao iz tri dijela: istraživačkog, izrade produkta i njegove prezentacije. U fazi istraživanja učenica je prikupljala informacije o različitim vrstama sigurnosnih protokola u školama širom svijeta i vršila selekciju informacija koje se mogu najefikasnije primijeniti na našem podneblju, a potvrdu o nedovoljnom poznavanju sigurnosnih procedura na našiim prostorima je dobila provodeći ankete na preko 350 ispitanih učenika i profesora.
U fazi izrade produkta Sarah Hodžić je pripremila tri različite prezentacije - jednu za učenike prvog i drugog razreda Druge gimnazije Sarajevo u nacionalnom programu na bosanskom jeziku, drugu za učenike IB Middle Years Programa na engleskom jeziku i treću za nastavnike škole na bosanskom jeziku.
U trećoj fazi rada na projektu, Sarah je u osam odjeljenja nacionalnog programa i pet odjeljenja IB Middle Years Programa prezentirala sigurnosne procedure koje treba slijediti u slučaju požara, zemljotresa, oružanog napada na školu iznutra ili izvana te u slučaju evakuacije učenika i radnika škole, dok je sličnu prezentaciju prilagođenu njihovoj ulozi u ovakvim situacijama održala 7. marta članovima nastavničkog vijeća Druge gimnazije. Putem ovih prezentacija, Sarah Hodžić je na vrlo uspješan način približila ovu temu svojoj ciljnoj grupi od 350 učenika i 70-ak profesora škole, koji su stečeno znanje mogli primijeniti već prilikom evakuacijske vježbe koja je u sklopu projekta realizirana 9. marta.
Imajući u vidu značaj ove teme i za druge škole u Sarajevu i šire, Sarah Hodžić je zajedno sa svojim supervizorom Tarikom Hadžiahmetovićem predstavila ovaj projekt i široj publici putem gostovanja u programu uživo na TVSA, a u narednom periodu će nastaviti promovirati važnost ove teme gostujući u programima i drugih TV kuća.
Svojim odabirom teme i neumornim radom na projektu, Sarah Hodžić je pokazala kako i učenici u tinejdžerskoj dobi mogu dati ogroman doprinos u podizanju svijesti osoba u svom okruženju u vezi sa pitanjima od velikog značaja za svakodnevno funkcioniranje škola.